Zwemmen

Estafettevrouwen naar finale op EK langebaan in Londen

De Nederlandse estafettevrouwen hebben zich maandagmiddag geplaatst voor de finale van de 4x100 meter vrije slag bij de EK langebaanzwemmen in Londen.

Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Esmee Vermeulen en Femke Heemskerk, waren in de series de snelste in een tijd van 3.38,58.

Daarmee gingen ze als snelste naar de finale, die maandagavond wordt gezwommen. Daarin wordt Vermeulen vervangen door Ranomi Kromowidjojo.

Achter Nederland klokten Italië (3.39,21) en Denemarken (3.39,38) respectievelijk de tweede en derde tijd. Ook Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Finland en Zweden plaatsten zich voor de eindstrijd.

Bij de mannen verschijnt er geen Nederlandse ploeg aan de start.

Van der Zanden

Wendy van der Zanden verbeterde eerder op de dag het Nederlands record op de 400 meter wisselslag. De 27-jarige Nederlandse kwam in de series tot een tijd van 4.44,73. Daarmee was ze bijna een seconde sneller dan het oude record van Lieke Verouden, dat op 4.45,68 stond.

Van der Zanden was ruimschoots de snelste in haar serie. Haar persoonlijke record stond op 4.51,27. Een finaleplaats zat er echter niet in, want haar tijd bleek uiteindelijk goed voor de dertiende plaats.

Voor een plaats in de eindstrijd van de 400 meter wisselslag, die maandagavond wordt gezwommen, had Van der Zanden bij de eerste acht moeten zwemmen.

Kromowidjojo

Kromowidjojo en Maaike de Waard plaatsten zich op de 50 meter vlinderslag voor de halve finale. De 19-jarige De Waard eindigde met een tijd van 26,32 als tweede in haar serie, achter de Deense Jeanette Ottesen (25,80).

In de laatste serie kwam Kromowidjojo eveneens tot een tweede plaats. Met haar 25,80 hoefde de meervoudig olympisch kampioene alleen voorrang te verlenen aan de Zweedse Sarah Sjöström (25,59).

Kim Busch tikte in dezelfde reeks als Kromowidjojo als zesde aan in 26,66 en werd uitgeschakeld. Dinsdagavond is de halve finale van de 50 vlinder, een niet-olympisch onderdeel.

Joeri Verlinden plaatste zich voor de halve finale op de 50 meter vlinderslag. Hij werd in 24,03 vierde in zijn serie en negende in totaal.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie