Hockey

Hockeyers Amsterdam en Kampong naar finale Euro Hockey League

De hockeyers van Amsterdam en Kampong treffen elkaar zondag in de finale van de Euro Hockey League (EHL), de belangrijkste Europese clubcompetitie. 

Amsterdam won in de halve eindstrijd met 4-2 van Harvestehuder THC, dat in de kwartfinale nog te sterk was voor titelverdediger Oranje Zwart. Kampong versloeg Atlètic Terrassa met 5-1.

Amsterdam begon goed aan de halve finale: Mirco Pruyser bracht de Nederlanders al na negen minuten op voorsprong. Uit een strafcorner maakte Justin Reid-Ross de tweede Amsterdamse treffer en een schot van Valentin Varga zeilde binnen maar werd op de doellijn nog aangetikt door Robert Tigges en dus kreeg hij de derde treffer toegekend.

Kort voor rust kwam Harvestehuder terug in de wedstrijd. De Duitse verdediger Felix Mathes zorgde met een omstreden doelpunt voor de 3-1. De spanning was snel na rust helemaal terug na een fraaie uithaal van Finn Köhler. Amsterdam liet zich niet van de wijs brengen en gaf de voorsprong niet meer weg. Pruyser wist nogmaals te scoren, na de derde strafcorner voor zijn ploeg.

Het slotoffensief van de Duitsers, zonder doelman en met een extra veldspeler tegen tien man van Amsterdam, leverde geen geldige score meer op.

Vraagteken voor de finale bij Amsterdam is Verga die zich in de slotfase van het duel verstapte, naar zijn hamstring greep en de wedstrijd niet uitspeelde.

Kampong

Amsterdam treft zondag in de een volledig Nederlandse eindstrijd in Barcelona Kampong. De Utrechtse ploeg was met 5-1 te sterk voor Atlètic Terrassa. Kampong plaatste zich voor de eerste keer voor de finale van de EHL.

Kampong kwam al snel op voorsprong tegen de Spanjaarden van Terrassa. Martijn Havenga schoot raak na vier minuten voor de ploeg uit Utrecht maar een minuut later was de stand alweer gelijk door een goal van Dani Malgosa Gasol.

Quirijn Caspers en Björn Kellerman herstelden nog voor rust de verhoudingen. In de tweede helft maakten Philip Meulenbroek en Robbert Kemperman aan alle Spaanse illusies een einde.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen gaat de finale tussen twee Nederlandse teams. De hockeysters van Den Bosch en SCHC spelen maandag in Bilthoven de eindstrijd van Europese Club Champions Cup.

De Brabantse landskampioen versloeg zaterdag in de halve finales de Duitse club UHC Hamburg met 5-2, terwijl de thuisspelende SCHC met 1-0 het Spaanse Club de Campo bedwong.

Marleen Müller zette Hamburg al na zes minuten op voorsprong, maar een kwartier later had Maartje Paumen met een hattrick de wedstrijd gekanteld. De international verzilverde eerst een strafcorner en benutte daarna twee keer een strafbal. Kort na rust verkleinde Nora Korn de achterstand tot één doelpunt, maar twee scores van Lidewij Welten deden de Duitse hoop vervliegen.

Titelverdediger SCHC had het lastig met de tegenstander uit Madrid. Xan de Waard maakte in de 37ste minuut de enige en winnende treffer.

Lees meer over:
Tip de redactie