Oud-bobsleeër Alexander Zubkov hekelt de beweringen van de voormalige directeur van het Russische dopinglaboratorium dat tientallen Russische atleten verboden prestatiebevorderende middelen gebruikten tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi.

"Het is nonsens en laster", zegt de 41-jarige Zubkov in gesprek met het Russische Match TV.

De Rus won zowel in de tweemans- als in de viermansbob een gouden medaille in Sochi.

Grigory Rodchenkov, in 2014 de directeur van het Russische dopinglab, onthulde donderdag in de New York Times dat hij een cocktail bedacht van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. De Russische staat zou betrokken zijn bij de operatie.

Langlaufer Alexander Legkov, die net als Zubkov goud veroverde op de Spelen, vindt het ook vreemd dat zijn naam is gevallen. "Sinds 2010 werk ik alleen nog maar met buitenlandse trainers. Bovendien woon ik in Zwitserland. Voor de Spelen heb ik 33 dopingcontroles ondergaan."

Ook een woordvoerder van de Russische ijshockeybond reageerde furieus op de beschuldiging dat het hele vrouwenteam met verboden middelen deelnam in Sochi. ''Dit is onzin. Het is niet waar en dat zal het nooit zijn.''

Vertalen

De Russische minister van Sport, Vitali Mutko, hield zijn mond voorlopig over de zaak. ''We zijn nog bezig met het vertalen van het artikel'', liet hij donderdagavond weten.

Vorige week liet Vitaly Stepanov, voormalig medewerker van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, al weten dat er vier medaillewinnaars doping gebruikten tijdens de Spelen van 2014.

Het WADA is bezig met een onderzoek naar alle beweringen. Het Ministerie van Sport in Rusland ontkent alle aantijgingen.

Video: WADA onderzoekt beschuldigingen doping Rusland

WADA onderzoekt beschuldigingen doping Rusland
WADA onderzoekt beschuldigingen doping Rusland