Raymond van Barneveld denkt dat hij rond zijn 55e afscheid zal nemen als professioneel darter. De nu 49-jarige Hagenaar merkt dat het leven als topdarter steeds meer energie vergt van zowel zijn lichaam als geest.

"Elke weekend een toernooi spelen, soms urenlang in het vliegtuig zitten en de vele dagen van huis breken je op een gegeven moment wel op", aldus Van Barneveld in aanloop naar de laatste speelronde van de Premier League Darts donderdagavond in een uitverkocht Ahoy Rotterdam.

"Dit leven kost me zoveel energie dat ik denk dat ik het nog maximaal zes jaar volhoud. Ik hoop dat ik tegen die tijd genoeg geld verdiend heb om het rustiger aan te kunnen doen."

"Het enige waar je energie door krijgt is winnen en dat doe ik de laatste jaren te weinig. Daar moet ik gewoon eerlijk in zijn. Het frustrerende is dat ik gewoon gemiddeldes rond de honderd sta te gooien, maar het op mijn dubbels niet af kan maken. De concurrentie is zo ongelooflijk sterk geworden dat je geen kans krijgt om te missen."

"Wanneer je vaak verliest terwijl je gewoon fantastisch speelt, zoals mij de afgelopen jaren regelmatig is overkomen, knakt er iets. Je weet niet wat je verkeerd doet, je mikt toch echt op die dubbels. En dat verliezen doet me zo'n zeer, want ik ben een echte winnaar."

Burn-out        

Op de vraag of de winnaar van de Premier League in 2014 het leven als darter nog wel leuk vindt, moet hij lang nadenken.

"Dat is een goede vraag. Natuurlijk vind ik het waanzinnig leuk om op dat podium te staan, maar dat reizen vind ik gewoon niet leuk. Ook het feit dat ik zo weinig bij mijn kleinzoon kan zijn, breekt me weleens op. Sommige mensen noemen dat een burn-out."

Hoewel de al uitgeschakelde Hagenaar donderdag nergens meer voor speelt, hoopt hij voor het Nederlandse publiek in Rotterdam te kunnen genieten van zijn partij tegen Peter Wright. De excentrieke Schot is nog vol in de race is voor plek vier en plaatsing voor de halve finale.

"Het is wel een beetje tweeledig. Aan de ene kant denk ik: waar speel ik nou nog voor? Aan de andere kant wil ik die duizenden supporters die donderdag naar Ahoy komen ook gewoon een mooie avond geven. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om Wright uit de halve finale te houden."

Grondlegger

Rotterdam is niet alleen de stad waar voor het eerst een Premier League-speelronde buiten Groot-Brittannië en Ierland wordt gespeeld, het is ook de plaats waar Van Barneveld in 1984 zijn eerste grote toernooi won.

"Ik was pas zeventien toen ik zomaar de Rotterdam Open op mijn naam schreef. Op dat moment kwam alles in een stroomversnelling en leek alles wat ik aanraakte in goud te veranderen. Het leek toen allemaal vanzelf te gaan."

Die overwinning in Rotterdam was een opmaat voor vele titels voor de vijfvoudig wereldkampioen en leidde ook tot meer aandacht van de media. "Dat heeft me toentertijd enorm geholpen bij het vergaren van sponsors, waardoor ik me volledig op het darten kon richten. Zo kon ik de grondlegger van het Nederlandse darten worden."

"Ik heb het allemaal vanaf het begin meegemaakt. De naam 'Barney' zal voor altijd in de Nederlandse geschiedenisboeken blijven. Ik ben koninklijk onderscheiden door Hare Majesteit en dat is een eer. Dat moet ik andere darters nog maar zien doen. Ik klink misschien als een zeikerd, maar neem van mij aan dat ik enorm trots ben op wat ik bereikt heb."