Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet geen reden om de Spelen in Rio van komende zomer af te gelasten, te verplaatsen of te verzetten als gevolg van het zikavirus.

Dat zegt medisch directeur Richard Budgett van het IOC in gesprek met de BBC.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de uitbraak van het zikavirus een noodsituatie van internationaal belang voor de volksgezondheid.

Het virus, dat wordt overdragen door de Aedes-muskieten, verspreidt zich vooral snel in Zuid-Amerika. De kinderen die besmette zwangere vrouwen krijgen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen.

"We willen erop wijzen dat de WHO het reizen en de handel nog niet aan banden legt. Daarom is er geen reden de Spelen te verplaatsen, uit te stellen of te schrappen", zegt Budgett.

"Het IOC houdt de toestand in de gaten en werkt daarbij samen met de WHO. Experts hebben ons verzekerd dat de situatie in de komende drie maanden zal verbeteren."

Wreed

Budgett reageert op uitspraken van professor medisch recht Amir Attaran, die er deze week voor pleitte de Spelen uit te stellen of elders te houden.

"Als het IOC en de WHO de Spelen door laat gaan, en daarmee toelaten dat er kinderen worden geboren die hun hele leven gehandicapt zullen zijn, behoren ze tot de wreedste organisaties", aldus Attaran.

De professor wees er eerder in een artikel in de Harvard Public Review op dat slechts één besmette reiziger een wereldwijde gezondheidsramp zou kunnen veroorzaken.

De Spelen vinden plaats tussen 5 en 21 augustus.