Michael van Gerwen hoopt donderdagavond ook in Ahoy Rotterdam bij de eerste Premier League-speelronde op Nederlandse bodem zijn status als beste darter van de wereld waar te maken.

"Ik kan het publiek in Rotterdam niet teleurstellen", aldus Van Gerwen woensdag bij een persbijeenkomst. "De tienduizend kaarten voor donderdag waren al binnen 47 minuten uitverkocht. Dat zegt wel iets over hoe het darten leeft in Nederland. Ik wil die mensen echt iets moois geven."

De 26-jarige Brabander strijdt in Ahoy in een rechtstreeks duel met Phil Taylor om de eerste plaats in de eindstand van de reguliere competitie van de Premier League Darts. 

Van Gerwen staat op legsaldo voor op Taylor en heeft aan een remise genoeg om zich als nummer één te plaatsen voor de halve finale op 19 mei in de O2 Arena in Londen, waar op dezelfde avond ook de finale afgewerkt zal worden.

"Maar ik ga net als altijd vol voor de winst", stelt 'Mighty Mike'. "Verliezen of gelijkspelen staat niet eens in mijn woordenboek. Ik moet me donderdag profileren als de man die al twee en een half jaar onafgebroken nummer één van de wereld is."

Druk

Rotterdam is de eerste stad op het Europese vasteland waar een speelronde van de Premier League Darts wordt gehouden en Van Gerwen weet dat de wedstrijd in eigen land ook extra druk met zich mee kan brengen.

"Natuurlijk zijn alle ogen nu op me gericht, maar dat is gedurende de jaren dat ik bovenaan sta eigenlijk niet anders geweest en toen heb ik ook bewezen dat ik fantastisch kan gooien. Dat zelfvertrouwen groeit met elke overwinning."

"Het helpt dat ik altijd positief blijf. Ook als ik me minder goed voel, draag ik dat niet naar buiten toe uit. Dat is een mentaal spelletje wat ik speel en waar mijn tegenstanders ook onder de indruk van zijn."

Vertragen

Als het gaat om het spelen van mentale spelletjes heeft Van Gerwen aan zijn tegenstander van donderdag een goed voorbeeld.

"Taylor doet heel veel aan mind games op het podium, dat is zijn dingetje. Dan praat hij tegen me of gaat hij extra veel vertragen met zijn worpen om me uit mijn spel te halen", aldus de winnaar van de Premier League in 2013.

"Maar ik trek me daar niks van aan en speel mijn eigen spelletje. Ik weet dat als ik goed gooi ik van iedereen moet winnen. Van mij mag hij donderdag zelfs vertragen, dan kan ik extra lang van de ambiance genieten."

"Phil is altijd de beste geweest, en niet voor niks zestien keer wereldkampioen geworden. Maar nu ik de beste ben, zie je hem een beetje in de underdogrol kruipen. Dat is ook een spelletje wat hij speelt, maar ik zie dat juist als een zwakte van hem want dat heeft hij nog nooit eerder gedaan."

In speelronde zeven van de Premier League eindigde de clash tussen Van Gerwen en Taylor nog in een remise. Van Gerwen stond in Glasgow met 5-1 voor, maar zag 'The Power' nog langszij komen. Van de overige zeven ontmoetingen tussen de twee topspelers dit seizoen won onze landgenoot er zes.

Erekwestie

Volgende week donderdag in Londen treft de nummer een van het algemeen klassement de nummer vier (Adrian Lewis of Peter Wright) en speelt de runner-up tegen de nummer drie (titelverdediger Gary Anderson).

Het affiche tussen Van Gerwen en Taylor is niet alleen een erekwestie. De lijstaanvoerder van de reguliere competitie krijgt een geldbedrag van 25.000 pond (ruim 30.000 euro) aan prijzengeld op zijn rekening gestort. De uiteindelijke winnaar van de Premier League Darts mag 200.000 pond bijschrijven.