Volleybal

Ervaring van twee grote finales moet volleybalsters helpen op OKT

Volleybalster Lonneke Sloetjes denkt dat Oranje komende week bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Tokio profijt zal hebben van de twee grote finales die de ploeg in de laatste negen maanden heeft gespeeld.

"Het helpt absoluut dat we de ervaring hebben van twee wedstrijden onder grote druk", aldus de 25-jarige Sloetjes in gesprek met NU.nl. "Je zag in het tweede duel ook al dat we vooruitgang hadden geboekt als team."

Oranje verloor zowel begin oktober bij de EK in eigen land als begin dit jaar bij het OKT in Ankara van Rusland, maar de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti kon in dat tweede duel al een stuk beter tegenstand bieden aan de Russinnen; 14-25, 20-25, 20-25 om 21-25, 25-22 19-25, 20-25).

"De EK-finale was mijn eerste echt grote wedstrijd en ik stond helemaal stijf van de zenuwen", kijkt Sloetjes terug. "Bij het OKT kon ik de spanning al veel beter loslaten en je zag dat dat voor het hele team gold. Rusland was nog steeds sterker, maar wij speelden een stuk beter."

Zwaar

Die lijn moet doorgezet worden op het laatste OKT in Tokio, waar Nederland zich voor het eerst sinds 1996 hoopt te plaatsen voor de Spelen. Met Kazachstan, Zuid-Korea, Thailand, de Dominicaanse Republiek, Italië, Peru en Japan strijdt Oranje om vier tickets voor de Spelen, waarvan er in ieder geval één naar een Aziatisch land gaat.

"Ik merk dat iedereen om ons heen zegt: 'Dat halen jullie makkelijk, het komt allemaal goed.' Maar het wordt écht een zwaar toernooi", zegt Sloetjes. "De tegenstanders zijn niet slecht en er zal heel veel extra spanning en druk bij komen kijken. Maar als we ons niveau halen, dan moet het lukken om de Spelen te halen."

De volleybalsters zouden dan het voorbeeld volgen van de handbalsters, die zich eerder dit jaar op een OKT verzekerden van een ticket naar Rio de Janeiro. Bij de waterpolosters ging het juist mis op het kwalificatietoernooi.

"Ik heb die toernooien wel een beetje gevolgd, het zou heel vet zijn als we na de hockeysters en de handbalsters het derde vrouwenteam zijn die naar Rio mogen. Maar ik probeer niet te veel na te denken over alle mogelijke scenario's, want dan slaap ik nooit meer."

Bekendheid

Sloetjes beseft wel dat het een "extra boost" kan geven aan het Nederlandse vrouwenvolleybal als de ploeg voor het eerst in twintig jaar de Spelen bereikt.

"Ik merk aan de vele reacties op social media dat het erg leeft. Bij het OKT in januari kregen we ook al veel berichtjes, bijvoorbeeld van jonge meisjes die zeiden dat wij hun idolen zijn. Dat is nieuw voor ons. Kwalificatie voor Rio zou ons dus denk ik vooral nog meer bekendheid geven."

Oranje opent het olympisch kwalificatietoernooi zaterdagochtend om 8.30 uur Nederlandse tijd met een wedstrijd tegen Kazachstan, op papier de zwakste tegenstander van de zeven.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie