Doping

Ongeveer vijfduizend dopingtesten gepland voor Spelen

Het Braziliaanse antidopingbureau ABCD verwacht dat het tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro rond de vijfduizend dopingtesten gaat doen.

Tijdens de Paralympische Spelen gaat het om ongeveer 1.200 testen. De regering in Brazilië stelt circa 10 miljoen euro beschikbaar voor het werk van het antidopingbureau.

ABCD liet maandagavond weten dat er tijdens de Spelen 130 tot 140 Braziliaanse controleurs elk uur in actie komen, 24 keer per dag.

Volgens Marco Aurélio Klein van het Braziliaanse antidopingbureau is daarmee voldaan aan de eisen van het Internationaal Olympisch Comité.

Het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro kent een bewogen geschiedenis. Het mondiale antidopingbureau WADA deed het lab in 2013 in de ban, omdat het niet in staat bleek verboden middelen goed op te sporen. In de afgelopen jaren is er alles aan gedaan om wel het vereiste niveau te halen.

Het aantal van vijfduizend controles is overigens niet meer dan tijdens de vorige Spelen in Londen. Het Engelse dopinglab voerde vier jaar geleden een recordaantal van 6250 dopingcontroles uit.

Lees meer over:
Tip de redactie