Basketbal

Curry als eerste NBA-speler unaniem verkozen tot MVP

Stephen Curry is voor het tweede seizoen op rij uitgeroepen tot de meest waardevolle speler (MVP) van het reguliere seizoen van de NBA.

De vedette van de Golden State Warriors is de eerste NBA-speler die unaniem verkozen is tot MVP. Hij werd door alle 131 Amerikaanse en Canadese NBA-journalisten op de eerste plek gezet in de stemming.

San Antonio Spurs-forward Kawhi Leonard eindigde op gepaste afstand als tweede, voor LeBron James (Cleveland Cavaliers), Russell Westbrook en Kevin Durant (beiden Oklahoma City Thunder).

Shaquille O'Neal kwam in 2001 het dichtst bij een unanieme uitverkiezing, maar één van de 121 stemmers koos destijds voor Allen Iverson.

De 28-jarige Curry is de derde point guard na Magic Johnson en Steve Nash en de dertiende speler in totaal die zich meervoudig MVP mag noemen van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie.

Alleen Kareem Abdul-Jabbar, Bill Russell, Michael Jordan, Wilt Chamberlain, Moses Malone, Larry Bird, Tim Duncan, James, Johnson en Nash wisten de belangrijkste individuele prijs van de NBA ook twee seizoenen op rij in de wacht te slepen.

Driepunters

Curry maakte vorig seizoen al indruk met gemiddeldes van 23,8 punten en 7,7 assists per wedstrijd en een recordaantal van 286 driepunters, maar de zoon van voormalig NBA-speler Dell Curry verbeterde zich deze jaargang in vrijwel elke statistische categorie.

De schutter kwam uit op gemiddeld 30,1 punten en 6,7 assists per duel en in totaal liefst 402 driepunters.

Hij leidde de Warriors naar 73 zeges in 82 duels, waarmee de regerend kampioen het NBA-record van de Chicago Bulls uit het seizoen 1995/1996 (72 overwinningen in het reguliere seizoen) verbeterde.

Blessure

Curry raakte twee weken geleden in de eerste ronde van play-offs tegen Houston Rockets geblesseerd aan zijn knie.

De titelhouder bereikte zonder zijn sterspeler de tweede ronde, waarin de ploeg uit Oakland op een 3-1 voorsprong staat in de best-of-seven-serie tegen de Portland Trail Blazers.

Curry maakte in de nacht van maandag op dinsdag zijn rentree en leidde zijn ploeg met veertig punten direct naar een zeer belangrijke overwinning.

Tip de redactie