Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben zich zaterdag verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in de 49erFX-klasse.

Het Nederlandse duo plaatste zich zaterdag voor de medalrace bij de wereldbekerwedstrijden in het Franse Hyères en dwong zo olympische kwalificatie af ten koste van Nina Keijzer en Claire Blom.

Dat duo won vorig jaar de nationale selectie voor de Spelen, maar Keijzer en Blom hadden nog een plek bij de eerste zes in Hyères nodig voor een ticket naar Rio de Janeiro. Ze vielen zaterdag echter buiten de top tien (twaalfde) en mogen daardoor niet deelnemen aan de medalrace.

Bekkering en Duetz beginnen zondag als derde aan de medalrace en profiteerden zo van het gebrek aan vormbehoud bij Keijzer en Blom. "Het is een beetje raar gevoel nog, maar de ontlading zal zeker nog komen. Wat een ontknoping", zei Bekkering.

Medaille

Ze verwacht dat ze met Duetz om de prijzen mee kan doen in Brazilië, maar weet nog goed waarom het misging in de nationale selectiewedstrijden.

"We braken twee keer de mast en verloren daardoor de strijd met Nina en Claire. Maar we zijn doorgegaan, omdat we zeilen zo leuk vinden en we nog de kans hadden aan de internationale eis van NOC*NSF te voldoen."

"Na een jaar lang goed presteren en heel gefocust te zeilen, is het toch gelukt. We zijn echt beter geworden en ik denk dat we straks in Rio zeker voor de top vijf kunnen gaan. En wie weet een medaille."