De Nederlandse handbalsters spelen de komende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap niet met het sterkste team.

Bondscoach Henk Groener geeft een aantal speelsters, onder wie Estavana Polman en Tess Wester, rust voor het duel op woensdag 1 juni in en tegen Bulgarije.

Het afsluitende duel in de reeks, drie dagen later thuis tegen Oostenrijk, is de selectie wel weer compleet.

In vergelijking met de selectie die vorige maand het olympisch kwalificatietoernooi speelde, zijn Debbie Bont, Jasmina Jankovic, Isabelle Jongenelen, Myrthe Schoenaker, Maxime Struijs, Esther Schop, Sanne Hoekstra en Inger Smits nieuw in de groep.

"Een aantal speelsters krijgt rust. Daarnaast hebben sommige speelsters topsportkeuringen en pr-activiteiten'', zegt Groener. "Op deze manier kunnen we een aantal andere speelsters een kans geven zich te laten zien.''

Eerste plaats

Nederland staat met zes punten uit vier wedstrijden op de eerste plaats in groep 3 van de EK-kwalificatie. Bulgarije is puntloos en Oostenrijk heeft vier punten.

Het EK is van 4 tot en met 18 december in Zweden. De thuiswedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk in de Maaspoort in Den Bosch is uitverkocht.