De Nederlandse waterpoloërs doen komende zomer definitief niet mee aan de Olympische Spelen in Rio.

De internationale zwemfederatie FINA heeft besloten om Frankrijk niet te straffen voor het gedrag in de wedstrijd tegen Canada tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eerder deze maand. 

Volgens de Canadezen zou Frankrijk het onderlinge pouleduel (13-5) in Triëst bewust hebben verloren om zo Nederland te treffen in de kwartfinales, in plaats van het op papier sterkere Spanje. 

De ploeg van Robin van Galen verloor de kwartfinale inderdaad van Frankrijk en liep zo een olympisch ticket mis. De FINA startte wel een onderzoek naar Frankrijk, maar besluit verder geen actie te ondernemen. 

Daardoor blijven de Nederlandse waterpoloërs eerste reserve voor de Spelen. Canada ontbreekt ook op de Spelen, omdat het verloor van Spanje.

"Het is jammer. We hadden best via de achterdeur naar Rio gewild'', reageerde bondscoach Robin van Galen bij de NOS. "Maar als iedereen z'n mond houdt en er valt niks te bewijzen, dan kun je er niks tegen doen en moeten we ons er bij neerleggen. Er is geen enkele regel die zegt dat je je best moet doen in een wedstrijd.''