NFL-ster Tom Brady moet toch vier wedstrijden schorsing uitzitten. Dat heeft de rechter maandag in hoger beroep bepaald. De quarterback van de New England Patriots krijgt de straf vanwege 'Deflategate'.

Brady zou er vorig jaar weet van hebben gehad dat twee medewerkers van de latere Super Bowl-kampioen voor de conference finale tegen de Indianapolis Colts (45-7 zege) lucht uit verschillende wedstrijdballen lieten lopen, tot onder de legale limiet.

De 38-jarige Amerikaan heeft altijd ontkend dat hij iets te maken had met 'Deflategate'. Hij ging eerder al in beroep bij de NFL, maar die handhaafde zijn schorsing eind juli vorig jaar nog.

Daarop stapte Brady met hulp van de spelersvakbond naar de federale rechter en daar had hij aanvankelijk wel succes. NFL-baas Roger Goodell zou het recht niet hebben om de vedette te schorsen.

De beroepsrechter bepaalde maandag echter dat Goodell de rechten gebruikt die hij volgens de cao van de NFL-spelers heeft.

MVP

Brady is een van de meeste succesvolle spelers in de geschiedenis van de NFL. De Amerikaan won vorig jaar voor de vierde keer de Super Bowl met de Patriots door de Seattle Seahawks met 28-24 te verslaan.

Bovendien werd hij drie keer verkozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.