Eliud Kipchoge heeft zondag net als vorig jaar de marathon van Londen op zijn naam geschreven. De Keniaan liep in een razendsnelle tijd naar de zege in de klassieker door de Engelse hoofdstad.

De 31-jarige Kipchoge won in een tijd van 2.03.05 en was maar acht seconden langzamer dan het wereldrecord van zijn landgenoot Dennis Kimetto. Hij liep de op één na snelste tijd in de geschiedenis van de marathon.

Achter Kipchoge eindigde Stanley Biwott als tweede. Hij moest zijn landgenoot op het Embankment langs de oevers van de Theems laten gaan. 

De winnaar van de marathon van Rotterdam in 2014 liep na 25 kilometer samen met Biwott weg. Op weg naar de 40 kilometer versnelde Kipchoge opnieuw en kon hij solo naar de winst lopen. Biwott kwam in 2.03.51 binnen, een persoonlijk record.

Tot zondag was 2.04.29 de snelste tijd ooit in Londen. Die stond op naam van de Keniaan Wilson Kipsang, de winnaar van 2014.

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar Jemima Sumgong. De Keniaanse liep in de slotfase weg bij titelverdedigster Tigist Tufa en kwam na 2 uur, 22 minuten en 58 seconden over de finish.

Sumgong was eerder nog ten val gekomen en leek behoorlijk veel pijn te hebben, maar ze knokte zich terug en won voor de eerste keer de marathon van Londen. In 2013 was ze nog de beste in Rotterdam.