Henk Grol heeft zich zaterdag bij de EK judo in het Russische Kazan voor de derde keer tot kampioen gekroond in de categorie tot 100 kilogram. Bij de vrouwen veroverde Guusje Steenhuis zilver in de categorie tot 78 kilogram.

In de finale rekende de 31-jarige Grol af met de Belg Toma Nikiforov. Eerder verzekerde de Groninger zich in 2008 (Lissabon) en 2015 (Baku) van EK-goud.

De titelverdediger besliste de eindstrijd na drie minuten met een ippon. Nikiforov moest risico's nemen, omdat hij een straf meer had dan Grol.

Op weg naar de finale won Grol onder anderen van de eerste geplaatste Elmar Gasimov uit Azerbeidzjan. De Groninger focust zich dit jaar vooral op de Spelen van Rio, waar hij aast op een derde olympische medaille.

Steenhuis verloor in de eindstrijd van de Française Audrey Tcheuméo, die daarmee haar derde Europese titel pakte. De 23-jarige judoka uit Grave, vorig jaar bij de EK goed voor brons, incasseerde meer straffen dan haar opponente.

Eerder op de dag maakte Steenhuis indruk door op ippon de Poolse Daria Pogorzelec en de Hongaarse Abigel Joo te verslaan. In de halve finale tegen de Britse Natalie Powell bracht een waza-ari de beslissing.

Brons Korrel

Michael Korrel verzekerde zich in dezelfde categorie als Grol van het brons door de Oostenrijker Christoph Kronberger te verslaan.

De 22-jarige Korrel kan terugkijken op een sterk toernooi. Hij verraste in de tweede ronde de als derde geplaatste Fransman Cyrille Maret nadat hij in de eerste ronde de Deen Frederik Jörgensen versloeg.

Verkerk

In dezelfde klasse als Steenhuis moest Marhinde Verkerk genoegen nemen met de teleurstellende zevende plek.

De Europees kampioene van 2015 verloor in de kwartfinales van de Duitse Luise Malzahn en was in de herkansingsronde niet opgewassen tegen de Britse Gemma Gibbon.

De judobond gaf eerder aan Verkerk de voorkeur boven Steenhuis voor de Olympische Spelen in Rio.

Zwaargewichten Roy Meyer (mannen, boven 100 kilogram) en Tessie Savelkouls (vrouwen, boven 78 kilogram) waren zaterdag al na één partij klaar in Kazan.

Nederland sluit de EK judo af met vier medailles nadat vrijdag Anicka van Emden een bronzen medaille veroverde in de categorie tot 63 kilogram. Zondag is nog de landenwedstrijd in Kazan, maar daar doet Nederland niet aan mee.