Titelverdedigster Kim Polling heeft vrijdag bij de Europese kampioenschappen judo naast een medaille gegrepen. Anicka van Emden veroverde brons bij het toernooi in de Russische stad Kazan.

In de strijd om het brons werd Polling na amper twee minuten op haar rug gegooid door Szabina Gercsak uit Hongarije. Gercsak scoorde daarmee een ippon, goed voor brons.

De 25-jarige Polling verloor eerder in de halve finales van wereldkampioene Gévrise Émane. De 33-jarige Française was met een yuko te sterk voor de Groningse die bij de laatste drie EK's goud veroverde in de categorie tot 70 kilogram.

Émane veroverde na de wereldtitel ook het Europese goud. In de finale was de Française te sterk voor Esther Stam, de voormalig Nederlands kampioene die in 2014 besloot voor Georgië uit te gaan komen vanwege de concurrentie van Polling in haar gewichtsklasse.

Émane nam Stam na zo'n 2,5 minuut in de houdgreep, waar de geboren Zuid-Hollandse niet meer uit kwam. De Franse judoka werd eerder al wereld- en Europees kampioene in de klasse tot 63 kilogram.

Van Emden

Van Emden wist via de herkansingen een medaille te veroveren in de klasse tot 63 kilogram. Na een zege in het Nederlands onderonsje met Juul Franssen was de 29-jarige judoka in de strijd om het brons op straffen te sterk voor voormalig wereldkampioene Yarden Gerbi uit Israël.

Gerbi had na vier minuten judoën twee strafjes op haar naam staan en Van Emden één, waardoor ze zorgde voor het eerste eremetaal voor Oranje in de Russische stad. De Haagse veroverde twee jaar geleden ook brons op de EK. In 2011 was ze goed voor zilver.

Van Emden en Franssen verloren vrijdag beiden in de kwartfinales en moesten daarom verder in de herkansingen, waarin brons het maximaal haalbare is.

Van Emden is door de Nederlandse judobond voorgedragen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. Franssen is aangewezen als reserve in deze gewichtsklasse.

Mannen

Frank de Wit heeft zijn debuut op de EK niet kunnen opluisteren met een medaille. De 20-jarige Noord-Hollander, die uitkomt in de klasse tot 81 kilogram, verslikte zich in de partij om brons in Robin Pacek uit Zweden. De Wit liet zich verrassen, belandde in een houdgreep en moest al snel aftikken.

De EK-debutant moest zodoende genoegen nemen met de vijfde plaats. De Wit was het toernooi in Kazan begonnen met een overwinning op de Brit Owen Livesey, maar verloor daarna van Ivailo Ivanov uit Bulgarije.

In de herkansing was de wereldkampioen bij de junioren eerst te sterk voor de Belg Joachim Bottieau, maar de strijd om een bronzen plak liep uit op een deceptie voor De Wit. In augustus lonkt voor het judotalent een debuut op de Olympische Spelen.

Sam van 't Westende redde het in de klasse tot 73 kilogram bij de mannen niet in de herkansingen. De Nederlander verloor op ippon van de Sloveen Rok Draksic en eindigt zo als zevende bij de EK.

Dex Elmont werd eerder op vrijdag in dezelfde klasse in de derde ronde uitgeschakeld door Igor Wandtke uit Duitsland.