Kim Polling heeft vrijdag de halve finales bereikt bij de EK judo in het Russische Kazan. Juul Franssen, Anicka van Emden en Sam van 't Westende werden uitgeschakeld in de kwartfinales, terwijl Dex Elmont verloor in de derde ronde.

Polling begon haar dag door het duel met de Duitse Iljana Marzok in de tweede ronde al na 25 seconden te beslissen.

In de kwartfinales was ze vervolgens met waza-ari te sterk voor de Spaanse Maria Bernabeu.

De Nederlandse titelverdedigster, die uitkomt in de categorie tot 70 kilogram, gaat voor haar vierde Europese titel.

Franssen

Juul Franssen en Anicka van Emden drongen in de klasse tot 63 kilogram door tot de kwartfinales, maar verloren daarin beiden. De Nederlandse judoka's treffen nu elkaar in de herkansingen.

Franssen opende het EK met een snelle zege op de Kroatische Marijana Miskovic. De judoka uit Hoogvliet zegevierde op ippon. In haar tweede partij versloeg ze de Turkse Busra Katipoglu eveneens met vol punt (armklem). Franssen verloor vervolgens op waza-ari van regerend wereldkampioene Tina Trstenjak.

Van Emden, die vrijaf had in de eerste ronde, bereikte de kwartfinales door een zege met ippon op de Britse Amy Livesey. In de strijd om een plek in de halve finales moest de Rotterdamse het afleggen tegen Edwige Gwend uit Italië.

Van Emden is door de Nederlandse judobond voorgedragen voor Rio 2016. Franssen is aangewezen als reserve in deze gewichtsklasse.

Mannen

Frank de Wit strandde in de categorie tot 81 kilogram in de kwartfinales tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov en moet zich opmaken voor een herkansing. Eerder won De Wit van de Roemeen Cristian Bodirlau (ippon) en de Brit Owen Livesey (ippon).

In de categorie tot 73 kilogram redde Van 't Westende het niet in zijn kwartfinale tegen de sterke Rus Denis Iartcev (ippon). De Nederlander bereikte de laatste acht door overwinningen op de als vijfde geplaatste Hongaar Miklos Ungvari en Tohar Butbul uit Israël.

Dex Elmont werd in dezelfde klasse in de derde ronde uitgeschakeld door Igor Wandtke uit Duitsland. De Nederlander liep in de verlenging van de partij op tegen een strafje.

Grol

In totaal doen er deze week veertien Nederlandse judoka's mee in Kazan. Henk Grol (tot 100 kilogram) en Marhinde Verkerk (tot 78 kilogram) zijn net als Polling titelverdediger in de Russische stad.

Jeroen Mooren (tot 60 kilogram) en Sanne Verhagen (tot 57 kilogram) slaagden er donderdag niet in een medaille te veroveren.