Epke Zonderland en Sanne Wevers hebben in de nacht van maandag op dinsdag een gouden medaille gewonnen bij het zogeheten olympisch testevent in Rio de Janeiro.

Zonderland triomfeerde op rek, Wevers was de sterkste op balk.

"Ik voel me goed" aldus Zonderland, die zich afgelopen weekeinde met het Nederlandse team plaatste voor de landenwedstrijd op de Spelen. "Ik ben eigenlijk ook niet echt moe na de oefening."

De olympisch kampioen liet met een score van 15,733 de Duitser Andreas Bretschneider (15,600) en de Amerikaan John Orozco (15,366) achter zich. Bart Deurloo viel met een score van 15,100 net naast het podium, hij werd vierde.

Zonderland liet een combinatie van twee onderdelen zien, de Kovacs-Kolman. "Eigenlijk wilde ik de Cassina combineren, maar ik kwam hiervoor niet goed uit. Toen heb ik maar een combi gemaakt van de Kovacs met de Kolman."

De afgelopen maanden kende Zonderland veel blessureleed, waarbij hij onder meer kampte met een chronische bijholteontsteking en een hersenschudding.

Wevers

Op balk troefde Wevers met een score van 14,800 de Braziliaanse Flavia Saraiva (14,733) én haar tweelingzus Lieke Wevers (14,366) af.

De tweeling nam deel aan de wedstrijden om alvast ervaring op te doen; de Nederlandse turnsters kwalificeerden zich afgelopen najaar al als team op de WK in Glasgow.

''Dit nemen we mooi mee'', meldde Sanne Wevers met de blik gericht op de Spelen. ''Wat zou het gaaf zijn als we dit straks evenaren.''