De Nederlandse turnsters hoeven tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet aan te treden tegen Roemenië in de landenwedstrijd.

De Roemeense ploeg eindigde zondag bij de kwalificaties, die ook in Rio werden gehouden, slechts als zevende. Roemenië veroverde sinds de Spelen van 1976 altijd een medaille.

Brazilië, Duitsland, België en Frankrijk pakten de laatste vier tickets voor de Spelen. Voor de Belgische turnsters betekende dat een historisch resultaat, want niet eerder was een vrouwenteam aanwezig op de Spelen.

Roemenië viel eerder dit jaar ook al zwaar tegen bij de WK. Daar miste het team topturnster Catalina Ponor, die er in Rio wel bij was en naar behoren presteerde. Het team miste deze keer Larisa Iordache en dat bleek een zware aderlating.

Zusjes Wevers

Sanne en Lieke Wevers turnden ook mee in het kwalificatietoernooi in Rio, dat ook open stond voor individuele turnsters om ervaring op te doen.

Ze presteerden goed op het onderdeel balk met de tweede plaats voor Sanne (score 14,600) en de vierde voor Lieke (14,508).

De zusjes mogen maandag de finale turnen op dit onderdeel, waar de Roemeense Ponor de hoogste score neerzette.