Epke Zonderland keek zaterdag in Rio de Janeiro met grote voldoening terug op het optreden van de Nederlandse turners.

De mannen van bondscoach Mitch Fenner, die afwezig was wegens ziekte, kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen.

"Ik ben supertrots dat ik deel uitmaak van dit team", zei de Fries die zelf in Londen 2012 goud pakte aan de rekstok.

Zonderlands deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi was lang onzeker. Hij onderging in de winter drie ingrepen aan ontstoken bijholtes.

"Het was kort dag en ik ben nog bezig met het herstel. Ik wist dat dit een flinke belasting ging zijn en de vraag was wat ik aankon. Ik hoop dat het een goede keuze is geweest, maar nu is er alleen de vreugde om dit resultaat."

Over zijn optreden, op zijn dertigste verjaardag, kon Zonderland alleen maar tevreden zijn. Op voltige opende hij met een score van 13,9 tegen 13,1 bij de WK in Glasgow. "Dat was een lekker begin, van het hele team trouwens. Voltige is een moeilijk toestel om de zenuwen in bedwang te houden."

De Nederlanders wisten bovendien dat ze zich, gezien de scores eerder op de dag van landen als Frankrijk en Roemenië, geen foutjes konden permitteren. "Dat was even schrikken ja, we wisten dat het lastig ging worden", aldus Zonderland.

15,233

Aan de rekstok ging het in Glasgow helemaal mis, toen gehinderd door de naweeën van een hersenschudding. Nu hadden drie operaties Zonderlands voorbereiding verstoord. Met een aangepaste oefening en een score van 15,233 kon hij meer dan leven.

"Het was een cruciaal toestel, het voorlaatste waarop we het verschil moesten maken. We zijn er goed in, maar je kunt er ook veel verliezen. De druk zat er behoorlijk op."

Zonderland gaat verder werken aan zijn herstel, om over vier maanden in Rio zijn olympische titel te verdedigen. Als onderdeel van een team, een primeur in het Nederlandse mannenturnen. "Het is ongelooflijk."