De Nederlandse ijshockeyers keren na een jaar terug in de mondiale divisie 1B.

Ook de vijfde en laatste wedstrijd van het WK in de divisie 2A, het vierde niveau, werd vrijdag gewonnen en daarmee is promotie een feit. België was in de slotwedstrijd geen partij voor Oranje: 6-2 (3-0, 1-1 en 2-1).

Nederland had aan één punt genoeg om de eerste plaats en daarmee promotie veilig te stellen. Al in de eerste periode werd daar een voorschot op genomen met doelpunten van Ronald Wurm, Jeffrey Melissant en Joey Oosterveld.

Julian van Lijden voerde de score verder op in de tweede periode, maar daarin scoorden ook de Belgen. In de laatste periode werd de voorsprong uitgebouwd. Wurm en Van Lijden scoorden nogmaals, terwijl ook de Belgen nog een keer trefzeker waren.

Oranje degradeerde vorig jaar bij het WK in eigen land, maar liet in de Spaanse stad Jaca zien te goed te zijn voor de divisie 2A.

Na een moeizame zege op Servië en een overwinning na verlenging op het gastland (beide 3-2) volgden overtuigende overwinningen op IJsland (3-0) en China (9-0). Tegen België maakten de ijshockeyers het karwei vakkundig af.