Roger Federer is vrijdag verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales van het Masterstoernooi van Monte Carlo. De Zwitser verloor in drie sets van Jo-Wilfried Tsonga: 6-3, 2-6 en 5-7. Rafael Nadal en Andy Murray plaatsten zich wel voor de halve eindstrijd. 

Federer begon nog voortvarend aan zijn duel met Tsonga. Hij wist de Fransman drie keer te breaken en pakte zo de eerste set. 

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. De nummer acht van de wereld pakte direct de eerste twee servicebeurten af van de Zwitser, die flink onder druk stond. Door drie van zijn acht breakpoints te benutten zette Tsonga de stand in sets weer in evenwicht.

In de beslissende set ging het lange tijd gelijk op, totdat Tsonga een breakpoint verzilverde bij een stand van 5-5. Tsonga gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Voor de 34-jarige Federer was het toernooi in Monaco zijn eerste sinds twee maanden blessureleed.

Nadal

Nadal was in twee sets te sterk voor Stan Wawrinka: 6-1 en 6-4. De als vijfde geplaatste Spanjaard startte sterk op het gravel van Monte Carlo en brak Wawrinka in de eerste set twee keer. De Zwitser had geen antwoord op de sterke servicebeurten van Nadal en kwam slechts tot drie punten op de service van de Spanjaard. 

In de tweede set leek Wawrinka iets meer in zijn spel te komen. De 31-jarige nummer vier van de wereld begon beter te serveren en maakte het Nadal lastig. 

Desalniettemin bleef Nadal een hoog niveau halen op zijn favoriete ondergrond. Hij maakte een break van Wawrinka ongedaan en besliste de partij uiteindelijk in zijn eigen servicebeurt. 

Nadal pakte in Monte Carlo tussen 2005 en 2012 acht keer op rij de titel.

Murray

Ook Murray plaatste zich voor de halve finales. De Brit liet geen spaan heel van de Canadees Milos Raonic. De nummer twee van de wereld won met 6-2 en 6-0. 

In zijn wedstrijd tegen de nummer twaalf van de wereld kwam Murray geen moment in de problemen. Raonic wist geen breakpoint te creëren in de hele wedstrijd. In de tweede set stond Murray slechts elf punten toe aan de 25-jarige Canadees.  

Murray werd in zijn vorige twee toernooien, in Indian Wells en Miami, vrij vroeg uitgeschakeld. De Brit is in Monte Carlo echter goed op dreef en bereikte met zijn overwinning op Raonic de halve finales.

Nadal en Murray nemen het zaterdag tegen elkaar op in de halve finale. Tsonga treft landgenoot Gaël Monfils, die de Spanjaard Marcel Granollers met 6-2 en 6-4 opzij zette.