De Russische president Vladimir Poetin vindt dat meldonium niet op de lijst van verboden middelen zou moeten staan.

"Dit middel werd nooit beschouwd als doping", aldus Poetin donderdag bij zijn jaarlijkse persconferentie waarop hij 3 uur en 41 minuten lang vragen van journalisten, burgers en politici beantwoordde.

"Meldonium beïnvloedt het resultaat niet, dat is volledig duidelijk. Het zorgt er alleen voor dat de hartspier in goede conditie blijft bij een grote belasting."

Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst en volgens wereldantidopingagentschap WADA hebben sindsdien 172 sporters positief getest op het middel.

De meerderheid van de betrapte atleten komt uit Rusland, zoals tennisster Maria Sharapova en topschaatser Pavel Kulizhnikov.

Kritiek

Het WADA meldde woensdag in een nota aan nationale sportbonden dat er nog niet genoeg bewijs is dat meldonium na gebruik weer snel uit het lichaam verdwijnt. Daardoor is er een kans dat betrapte atleten een straf ontlopen.

Poetin leverde donderdag kritiek op het WADA omdat er volgens hem niet voldoende onderzoek is gedaan naar het middel voordat het op lijst van verboden middelen kwam. "Er was niet genoeg data."

De international tennisfederatie ITF maakte woensdag in een verklaring duidelijk dat Sharapova in ieder geval nog steeds moet verschijnen op een hoorzitting.