Kobe Bryant nam donderdag in het Staples Center in Los Angeles in een geweldige sfeer afscheid van de NBA. De 37-jarige legende kon maar moeilijk bevatten dat zijn loopbaan nu ten einde is.

Bryant speelde twintig jaar lang voor de Lakers en kwam voor geen enkele andere club uit.

"Ik kan niet geloven hoe snel die twintig jaar voorbij zijn gegaan. Het is vreemd, echt heel vreemd", zei de Amerikaan in een eerste reactie nadat hij zijn ploeg met liefst zestig punten aan een zege op Utah Jazz hielp.

"Om voor de Lakers te gaan spelen en er vervolgens twintig jaar te blijven, een beter verhaal is er niet. We hebben onze ups en downs gekend, maar we zijn altijd een eenheid gebleven."

Video: Bryant neemt afscheid van fans in Los Angeles

Motivatie

In het tot de nok toe gevulde Staples Center werd Bryant geëerd met onder meer toespraken en filmpjes die op grote schermen te zien waren.

"Alles wat ik kan doen, is jullie bedanken voor de motivatie en inspiratie", zei hij tegen zijn fans. "Dit was echt prachtig. Ik kan amper bevatten dat het nu klaar is. Woorden schieten tekort. Bedankt, uit de grond van mijn hart."

In twintig seizoenen legde Bryant vijf keer beslag op de titel en in 2008 werd hij verkozen tot de meest waardevolle speler in de NBA.