Los Angeles Lakers-legende Kobe Bryant heeft donderdag in het Staples Center in stijl afscheid genomen van de NBA. Hij maakte liefst zestig punten in het duel waarbij hij op grootste wijze werd geëerd.

De 37-jarige Amerikaan won met zijn ploeg met 101-96 van Utah Jazz en maakte in Los Angeles dus ruim de helft van het aantal punten voor de Lakers.

In het laatste kwart was Bryant goed voor 23 punten, waarmee hij zijn ploeg naar de zege leidde. Het was voor hem de eerste keer sinds februari 2009 dat hij minimaal zestig punten maakte in een wedstrijd en de zesde keer in zijn gehele loopbaan.

Het persoonlijke record van Bryant stamt uit 2006, toen hij liefst 81 punten op het scorebord bracht tegen Toronto Raptors.

Van alle legendes die zijn opgenomen in de Hall of Fame maakte niemand ooit meer dan dertig punten bij zijn afscheid.

Johnson

Voorafgaand aan de wedstrijd werd de shooting guard al op grootse wijze geëerd in Los Angeles. Onder meer Magic Johnson sprak mooie woorden in het stadion waar het publiek massaal was toegestroomd.

"Je bent de grootste ster die we de laatste twintig jaar hebben gehad in deze stad. Het paars en geel staat jou het beste", sprak icoon Johnson.

In twintig seizoenen legde Bryant, die louter voor de Lakers uitkwam, vijf keer beslag op de titel en in 2008 werd hij verkozen tot de meest waardevolle speler in de NBA.

Hij is in de NBA de eerste speler in de geschiedenis die zo'n lange periode voor dezelfde club uitkwam.

Video: Bryant neemt afscheid van fans in Los Angeles

Teleurstellend

Doordat de Lakers een uitermate teleurstellend seizoen kennen en zich niet wisten te kwalificeren voor de play-offs, moest hij noodgedwongen eerder vaarwel zeggen.

De voorbije seizoenen kwam Bryant lang niet altijd in actie. De Amerikaan ondervond onder meer hinder van een schouderblessure.