Het prolongeren van de NBA-titel is het belangrijkste doel voor de Golden State Warriors, maar de spelers van de ploeg uit Oakland weten dat ze in de nacht van woensdag op donderdag een unieke kans krijgen om een legendarisch record te verbreken.

"Hopelijk wordt dit een avond die we ons nog lang gaan herinneren", aldus sterspeler Stephen Curry tegen San Jose Mercury News.

De Warriors hebben een zege nodig in het thuisduel met de Memphis Grizzlies om het NBA-record voor het grootste aantal overwinningen in een regulier seizoen te verbreken.

De Chicago Bulls van Michael Jordan wonnen 72 wedstrijden in het seizoen 1995/1996, een aantal dat Golden State afgelopen zondag bereikte toen het met 92-86 te sterk was voor de San Antonio Spurs.

"Er hebben zoveel geweldige spelers gespeeld in de NBA en het is ongelooflijk dat wij met dit team iets kunnen bereiken dat nog nooit vertoond is", zegt Curry, die zelf nog acht driepunters nodig heeft om tot vierhonderd te komen dit seizoen. Zijn huidige aantal van 392 driepunters is al 106 meer dan zijn NBA-record van vorig seizoen.

"We hebben het verdiend om één wedstrijd te hebben om het record te verbreken en nu moeten we ons werk ook afmaken, op de juiste manier."

Jordan

Volgens Draymond Green heeft Jordan twee maanden geleden tegen hem gezegd dat hij wil dat de Warriors het gaan redden.

"Michael zei tijdens het All Star-weekend tegen me: 'Ga het record verbreken. Als het niet niet lukt, dan zal ik boos worden en jou de schuld geven'", vertelde Green eerder deze week in Amerikaanse media.

De veelzijdige power forward weet dat Jordan lang niet de enige is die met grote interesse naar het duel met de Grizzlies zal kijken. Meer dan 75 journalisten waren dinsdag bij de laatste training van de Warriors en de prijzen voor toegangskaarten voor het potentiële recordduel lopen op tot 16.000 dollar (14.000 euro).

"Het is op dit moment onmogelijk om het niet over het record te hebben", stelt Green. "De hele wereld praat erover, het is overal. We kunnen ons er niet meer voor verschuilen, maar laat een ding duidelijk zijn: ik voorspel geen nederlaag."

Nadeel

De recordjacht van de Warriors zorgt er wel voor dat de spelers tot het einde van het seizoen vol moeten gaan. Verschillende concurrenten hebben de laatste weken belangrijke spelers rust gegeven met het oog op de play-offs die zaterdag beginnen, maar die luxe kon en wilde Golden State zich niet veroorloven.

"We zouden ons nu eigenlijk alleen maar moeten focussen op de play-offs en het winnen van de titel, maar ik denk niet dat dat mogelijk is tot na deze wedstrijd", aldus assistent-coach Luke Walton. "Dat is het enige nadeel, dat we pas na het duel met de Grizzlies onze aandacht volledig op het kampioenschap kunnen richten."

Center Andrew Bogut benadrukt ook dat het winnen van de titel een stuk belangrijker is dan het winnen van de 73e wedstrijd. "

"We hebben de mogelijkheid om te record te verbreken, dus we gaan nu ook proberen om dat voor elkaar te krijgen. Maar dit record zou weer kunnen worden afgepakt. Een titel blijft altijd staan."

Bryant

De Warriors wonnen dit seizoen al met 119-69, 84-100 en vorige week met 99-100 van de Grizzlies.

Golden State Warriors-Memphis Grizzlies begint in de nacht van woensdag op donderdag om 4.30 uur Nederlandse tijd.

Tegelijkertijd start Lakers-legende Kobe Bryant in Los Angeles tegen de Utah Jazz aan de laatste wedstrijd in zijn twintigjarige NBA-carrière.