Kobe Bryant leeft met gemengde gevoelens toe naar zijn afscheidswedstrijd in de NBA.

In de nacht van woensdag op donderdag neemt de 37-jarige basketballegende het met zijn ploeg Los Angeles Lakers in het Staples Center op tegen Utah Jazz.

Doordat de Lakers een uitermate teleurstellend seizoen kennen en zich niet wisten te kwalificeren voor de play-offs, moet Bryant noodgedwongen eerder en roemloos vaarwel zeggen tegen de NBA.

Toch heeft de Amerikaanse vedette geen spijt van zijn in november aangekondigde afscheid. "Ik ben vooral dankbaar", zegt Bryant in gesprek met USA Today. "Ik ben helemaal niet verdrietig. Ik heb in de afgelopen twintig jaar echt alles gegeven, dus ik ben vooral erg dankbaar dat ik zo lang heb kunnen spelen."

In twintig seizoenen legde de shooting guard, die louter voor de Lakers uitkwam, vijf keer beslag op de titel en in 2008 werd hij verkozen tot de meest waardevolle speler in de NBA.

Titels

Hoewel hij net niet kon tippen aan de zes titels van Michael Jordan, prijst Bryant zich gelukkig met zijn vijf kampioenschappen. "Die van 2010 koester ik het meest", doelt de Amerikaan op de gewonnen finale tegen de Boston Celtics van onder anderen Kevin Garnett en Ray Allen.

In 2004 dacht Bryant echter nog even aan stoppen, nadat Shaquille O'Neal afscheid nam van de Lakers. "Ik was pissig, want ik moest de titel pakken zonder Shaquille", erkent de clublegende. "Dat moest gewoon. Dat was mijn uitdaging en het werd zelfs een obsessie."

In de jaren die volgden wist Bryant vervolgens nog twee keer het kampioenschap in de wacht te slepen met de ploeg uit Californië, in 2009 en 2010. Een persoonlijk hoogtepunt kende hij in 2006, toen hij liefst 81 punten op het scorebord bracht tegen Toronto Raptors.

Risico

Bryant verwacht dat hij het basketbal wel gaat missen, na twintig jaar op topniveau in de NBA. "Niets kan het spelen van wedstrijden doen vergeten", voorspelt de veteraan, die daarom regelmatig een verantwoord risico nam. "Ik hou er gewoon van om te spelen."

"Ik probeerde steeds andere manier te vinden om toch te spelen bij blessures, dat was de normaalste zaak van de wereld voor mij als het geen kwaad kon. Als het alleen pijn deed, dan speelde ik. Alleen als het mijn carrière echt in gevaar kon brengen speelde ik niet."