De 470-zeilsters Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen hebben zich maandag bij het Open Europees kampioenschap voor de kust van Mallorca vroegtijdig verzekerd van EK-zilver.

Op de voorlaatste dag van het toernooi verstevigden ze hun tweede plaats in het klassement met twee zeges.

In de elfde en laatste vlootrace eindigde het Nederlandse koppel als 26e. Dat laatste resultaat was hun slechtste klassering en werd dus weggestreept.

In de afsluitende medalrace kunnen Kyranakou en Van Veen, die gezamenlijk al een olympisch ticket voor Rio 2016 op zak hebben, dinsdag het EK-zilver niet meer verliezen. Goud is echter onhaalbaar. De Europese titel is al vergeven aan het Oostenrijkse duo Lara Vadlau/Jolanta Ogar.

"We gingen heel lekker vandaag", keek Kyranakou voldaan terug op de voorlaatste wedstrijddag. "We voeren heel vrij en konden onze eigen tactiek bepalen. Ook onze bootsnelheid was prima. Mede daardoor konden we een dikke één in de eerste twee races neerzetten."

"In de derde manche gingen de Oostenrijkers op ons racen en eindigden we allebei achteraan. Dat hadden we niet verwacht, maar het was wel heel leerzaam."

Bekkering/Duetz

Annemiek Bekkering en Annette Duetz begonnen maandag uitstekend aan het EK in de olympische 49erFX-klasse. Voor de kust van Barcelona won het Nederlandse koppel alle vier races.

Ze gaan daardoor na de eerste dag royaal aan de leiding. Bekkering en Duetz veroverden begin deze maand goud bij het toernooi om de Sofia Cup op Mallorca.

Nina Keijzer en Claire Blom staan na de eerste EK-dag in Barcelona zesde.