Nouchka Fontijn is maandagmiddag verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde van het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in het Turkse Samsun.

De Nederlandse, die tweede staat op de wereldranglijst, verloor in de klasse tot 75 kilogram op punten (2-1) van de Ierse tiener Christine Desmond.

De onverwachte nederlaag van Fontijn kwam hard aan in het Nederlandse kamp. De technische staf, onder leiding van bondscoach Hennie van Bemmel, sprak na afloop van een twijfelachtige verliespartij voor de Europees kampioene.

"Feit is dat Nouchka niet goed heeft gebokst. Maar het is ook een feit dat ze zeker geen verliezer was in deze wedstrijd'', liet Van Bemmel in een korte reactie weten.

Het was de eerste nederlaag voor Fontijn in veertien maanden. De nummer één van de plaatsingslijst en de nummer twee van de wereldranglijst had in Samsun de finale moeten halen voor een olympisch ticket.

Door de nederlaag heeft de 28-jarige Schiedamse nog maar één kans om zich voor de Spelen in Rio de Janeiro te kwalificeren. Bij de WK in Astana (16-28 mei) moet ze de halve finale halen.

Müllenberg

In de klasse tot 51 kilogram verloor maandag ook Alicia Holzken al meteen in de eerste ronde. De Française Sarah Ourahmoune was te sterk: 3-0.

Bij de mannen won Max van der Pas (tot 75 kilogram) zondag zijn partij in de eerste ronde. Enrico LaCruz (tot 60 kilogram) werd meteen uitgeschakeld.

Dinsdag komen Van der Pas, Peter Müllenberg (tot 81 kilogram) en Roy Korving (tot 91 kilogram) in actie. Met een podiumplaats in Turkije zijn de Nederlandse mannen zeker van een ticket voor Rio.