Danny Willett heeft zondag verrassend de Masters, een van de belangrijkste golftoernooien van het jaar, op zijn naam geschreven.

De 28-jarige Engelsman profiteerde in Augusta optimaal van een matige laatste ronde van Jordan Spieth, de Amerikaanse titelverdediger die na drie rondes aan de leiding ging.

Willett, die relatief vroeg in actie kwam op de laatste dag, noteerde een slotronde van 67 slagen. Daarmee deed hij het zes slagen beter dan Spieth, die bij het ingaan van de tiende hole nog een voorsprong van vijf slagen koesterde.

Spieth moest genoegen nemen met de tweede plaats, die hij deelde met de Engelsman Lee Westwood.

"Ik kan mijn emoties nu niet omschrijven, het is ongelooflijk", aldus Willett, die de Masters donderdag aanving als nummer twaalf van de wereld. "We proberen allemaal zo goed mogelijk te spelen en vandaag koos Vrouwe Fortuna mijn zijde."

Geboorte

Willett is de eerste Engelse winnaar van de Masters sinds Nick Faldo in 1996. De laatste Europese triomf dateerde uit 1999, toen de Spanjaard José Maria Olazabal zegevierde.

Lange tijd was het onzeker of Willett deel zou nemen aan de Masters omdat de Engelsman per se bij de geboorte van zijn zoon wilde zijn. Zijn vrouw Nicole was op de laatste dag van de Masters uitgerekend, maar beviel afgelopen week al van Zachariah.

Inzinking

Spieth, die de vierde speler had kunnen worden met een tweede Masters-titel op rij, baalde van zijn inzinking met een 'quadruple bogey' op hole 12 als dieptepunt. Hij leverde vier slagen in door twee keer de bal in het water te slaan en één keer in een bunker.

"Het waren dertig heel pijnlijke minuten die ik nooit meer hoop mee te maken. Toch weet ik zeker dat ik kan presteren onder de druk."