Ferry Weertman heeft zondag opnieuw een medaille gepakt op de Amerikaanse kampioenschappen in het open water.

In Florida sleepte de Nederlander na het goud van vrijdag op de 10 kilometer ditmaal het brons op de 5 kilometer in de wacht.

In een laatste sprint kon Weertman net niet naar de zege zwemmen in het water van Miromar Lakes. De overwinning ging naar de Fransman Marc Olivier.

Vrijdag pakte de 23-jarige zwemmer het goud op de 10 kilometer op hoogst merkwaardige wijze. De Europees kampioen van 2014 tikte als tweede aan, maar de Amerikaanse winnaar Andrew Gemmell werd gediskwalificeerd.

Gemmell had onderweg zijn transponder verloren waarmee de tijd wordt geregistreerd.

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal maakte de race bij de vrouwen niet af. Ze kon lang mee met een kopgroepje, maar moest met nog een kilometer te gaan lossen en hield er met nog 400 meter voor de boeg mee op.

"Het eerste deel van de race ging goed, maar ik had wat fysieke problemen en kon de wedstrijd niet afmaken. Ik baal van het slot, maar ik ben blij met het eerste stuk. Ik heb veel geleerd van het zwemmen tegen mijn tegenstanders hier.''

De winst bij de vrouwen ging naar Aurélie Muller uit Frankrijk. Pas na een lange bestudering van een fotofinish bleek dat zij een tiende van een seconde eerder aantikte dan Haley Anderson uit de VS. De Braziliaanse Poliana Okimoto werd op twee tienden van een seconde derde.