De Keniaan Marius Kipserem heeft zondag de 36e editie van de marathon van Rotterdam gewonnen. Hij kwam na 42,195 kilometer als eerste over de eindstreep in een tijd van 2.06.11. 

Kipserem liet de Ethiopiër Solomon Deksisa (tweede) in de laatste kilometers achter zich. De Keniaan Goffrey Kirui werd derde. Jeroen van Damme was op de 58e plaats de beste Nederlander in 2.26.18.

Kipserem volgde met de zege de Ethiopiër Abera Kuma op, die vorig jaar de beste was in Rotterdam. Diens landgenoten Ayele Abshero en Tsegaye Kebede golden dit jaar als favorieten, maar wisten die rol niet waar te maken.

Het parcoursrecord stond in Rotterdam op 2.04.27. Ondanks gunstige omstandigheden kwam Kipserem niet aan die tijd.

Video: Keniaan Kipserem wint marathon van Rotterdam

Keniaan Kipserem wint Marathon van Rotterdam
Keniaan Kipserem wint Marathon van Rotterdam

Gebreslasea

Bij de vrouwen ging de winst naar de Ethiopische Leterbrhan Haylay Gebreslasea. Ze finishte in 2.26.15 en bleef daarmee ver boven het parcoursrecord van 2.18.58, dat haar landgenote Tiki Gelana in 2012 vestigde.

Bij de mannenwedstrijd haakte vooral in in het tweede deel de ene na de andere favoriet af. Kebede, de man die al in zeven grote stadsmarathons zegevierde, hield het van de toppers het langst vol, maar de kleine Keniaan moest er na dertig kilometer toch af.

Drie onbekende atleten gingen de laatste kilometers in. Kiru loste als eerste. Kipserem besliste het duel met Deksisa duidelijk in zijn voordeel. Hij verbeterde zijn persoonlijk record met ruim drie minuten, maar liep niet hard genoeg voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio namens Kenia.

Raymaekers

De olympische missie van Nederlander Koen Raymaekers draaide eveneens uit op een mislukking. De 36-jarige veteraan waagde een poging om onder de limiet van Rio te lopen, maar stapte na ruim dertig kilometer uit de wedstrijd.

Raymaekers begon nog voortvarend aan zijn 21e marathon en halverwege lag de geboren Cothenaar, die al jaren in Kenia woont, keurig op schema voor de vereiste tijd van 2.11.00.

Na ruim 25 kilometer begon een chronische kuitblessure echter op te spelen en zakte het tempo drastisch. Raymaekers ging nog enkele kilometers door in de hoop in ieder geval de eindstreep te halen, maar ook dat zat er niet in.

"In het begin liep ik best relaxed. Maar iets over de helft begonnen mijn kuiten op te spelen", zei Raymaekers tegenover de NOS.

"Dan merk je dat je niet meer bezig bent met het volgen van je groepje, maar meer met je kuiten. Ik heb nog geprobeerd om door te gaan. Maar ik had niet op een goede manier kunnen finishen vandaag."