De Britse oud-wielrenner Dan Stevens heeft zaterdag forse kritiek geuit op antidopingautoriteit UKAD uit zijn land.

Tegen de BBC zegt de klokkenluider, die een nieuw dopingschandaal in Groot-Brittannië aanzwengelde, dat de UKAD zijn waarschuwingen over dopingarts Mark Bonar negeerde.

Vorige week onthulde de Sunday Times dat Bonar de afgelopen zes jaar 150 prominente Britse sporters aan doping zou hebben geholpen. Hij zou dat zelf hebben gezegd in gesprek met undercoverjournalisten.

Dankzij Stevens, een voormalig amateurwielrenner die ooit doping gebruikte, kwamen de journalisten op het spoor van Bonar. Stevens beweert dat de UKAD in 2014 steken heeft laten vallen.

Bekijk de gesprekken die The Sunday Times voerde met de arts

Waarschuwingen van Stevens ovder Bonars praktijken werden genegeerd. De autoriteit vond het bewijs te mager. "Het is een catastrofaal falen", aldus Stevens. "Ze hadden geen enkele reden om geen onderzoek in te stellen."

"Er was alle grond om achter hem aan te gaan. Ze hadden zelfs voorschriften van zijn hand en de medicijnen kwamen van Britse apothekers. Het ergste wat ik kon doen was aan de bel trekken bij UKAD, want ik denk niet dat zij echt wilden dat iemand dat deed."

De UKAD liet onlangs weten dat het "niet de bevoegdheid had" om een onderzoek uit te voeren.

Premier League

Bonar zei in het gesprek met de Sunday Times sporters te hebben voorzien van epo, steroïden en groeihormonen. Onder zijn cliënten zouden spelers zijn van voetbalclubs uit de Premier League, wielrenners uit de Tour de France, tennissers en een cricketspeler. 

Arsenal, Chelsea en Leicester City, de huidige koploper in Engeland, worden genoemd als betrokken voetbalclubs.