Detroit Pistons heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst in zeven jaar weer geplaatst voor de play-offs in de NBA.

Dankzij uitblinkers Reggie Jackson en Aron Baynes werd Washington Wizards met 112-99 opzijgezet en verzekerden de Pistons zich van het eerste play-offsticket sinds 2009.

"Dit is grandioos", jubelde Jackson, die goed was voor 39 punten. "Vooral omdat we het eindelijk gered hebben. Het is ook geweldig voor onze coach Stan Van Gundy, in twee jaar tijd heeft hij tij volledig gekeerd bij deze ploeg."

Bij de laatste deelname aan de play-offs in 2009 moesten de Pistons al in de eerste ronde buigen voor Cleveland Cavaliers. Ook nu wacht wellicht weer een ontmoeting met de ploeg van sterspeler LeBron James.

"Het maakt me niet uit tegen wie we spelen", reageerde coach Van Gundy, die ook zou kunnen stuiten op Toronto Raptors. "Het zijn twee geweldige teams."

Van Gundy vond het "speciaal" dat de Pistons zich eindelijk weer eens wisten te plaatsen voor het slotstuk van het NBA-seizoen. "Het is de eerste keer onder deze eigenaren en de eerste keer voor vier basisspelers. Voor veel mensen rond deze ploeg komt er een einde aan lange periode van droogte, hier hebben ze op gewacht."

Zevende

In de Eastern Conference strijden Indiana Pacers en Chicago Bulls om het achtste en laatste ticket voor de play-offs. Detroit Pistons bezet momenteel de zevende positie. "Daar wil ik ook eindigen, want dat is beter dan achtste", aldus Van Gundy.

In totaal zijn nu dertien ploegen zeker van de play-offs. Eerder wisten Cleveland Cavaliers, Toronto Raptors, Atlanta Hawks, Boston Celtics, Miami Heat, Charlotte Hornets, Golden State Warriors, San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder, Los Angeles Clippers, Portland Trail Blazers en Memphis Grizzlies zich te plaatsen.

Washington Wizards maakt door de nederlaag in Detroit geen kans meer op de play-offs. "Dat komt hard aan, met het talent dat wij hebben", treurde Markieff Morris, die zelf nog wel 29 punten op het scorebord bracht.

Aan de hand van Dirk Nowitzki zette Dallas Mavericks in de Western Conference een grote stap naar de play-offs. Mede door 21 punten van de Duitser werd Memphis Grizzlies verslagen met 103-93.