Ferry Weertman heeft vrijdag bij de Amerikaanse kampioenschappen in het open water op curieuze wijze de winst op de 10 kilometer toebedeeld gekregen.

De Europees kampioen van 2014 tikte in het water van Miromar Lakes in Florida als tweede aan, maar de Amerikaanse winnaar Andrew Gemmell werd gediskwalificeerd.

Gemmell had onderweg zijn transponder verloren waarmee de tijd wordt geregistreerd. De jury was onverbiddelijk en wees ruim een uur na de race Weertman aan als winnaar.

De 23-jarige zwemmer uit Naarden bouwde zijn race rustig op. Weertman begon achterin het internationale deelnemersveld, maar schoof daarna steeds verder op naar voren. In de voorlaatste ronde van 2 kilometer nam de nummer twee van het laatste WK zelfs de leiding.

In de spannende slotfase, waarin een paar zwemmers heel dichtbij elkaar lagen, moest Weertman alleen Gemmell laten gaan. Dankzij pech bij de Amerikaan mocht de Nederlander zich toch de winnaar noemen.

Marcel Schouten staakte de race voortijdig. Schouten werd bij een boei aan zijn schouder getrokken, waarop het gewricht uit de kom schoot.

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal eindigde bij de vrouwen als zevende. De 22-jarige Baarnse deed lange tijd voorin mee, maar verloor op het laatste stuk de aansluiting. De Amerikaanse Ashley Twitchell zwom in de slotmeters Rachele Bruni uit Italië voorbij en tikte als eerste aan.

Van Rouwendaal gaf het Amerikaanse evenement de voorkeur boven de Swim Cup in Eindhoven.

Vanwege een schouderblessure kon de winnares van drie zilveren medailles op de WK van afgelopen jaar in Kazan dit jaar minder in het open water zwemmen dan ze eigenlijk had gewild. In Florida zwom ze haar eerste openwaterrace sinds de WK.

"Heel blij met hoe het ging'', meldde Van Rouwendaal via Twitter. "Ik miste wel wat snelheid op het einde van de race.'' De Baarnse gaat in augustus bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor de medailles op de 10 kilometer in het open water.