De organisatie van de marathon van Rotterdam noemt in tegenstelling tot veel vorige jaren het verbreken van het parcoursrecord niet het eerste doel voor de komende editie van zondag.

"We mikken vooral op een spectaculaire race waarin een groepje atleten tot aan de finish strijdt voor de overwinning. Dat is toch het mooiste voor het publiek'', aldus de nieuwe racemanager Marc Corstjens.

Als de recordtijd van 2.04.27 van de Keniaan Duncan Kibet uit 2009 er toch aan gaat, is dat meer een mooie bonus, meent Corstjens.

"Dat krijg je er dan bij. Maar we moeten dit jaar realistisch zijn. We hebben een breed topveld, maar voor de atleten die aan de start komen is een tijd van 2.05 een hele opgave. Vandaar dat we onze tempomakers op die eindtijd laten vertrekken.''

Blikvangers

De twee buitenlandse blikvangers zijn de Ethiopiërs Ayele Abshero en Tsegaye Kebede. Abshero liep in 2012 in Dubai zijn beste tijd op de 42,195 kilometer: 2.04.23. Hij won zo'n beetje alle grote wegwedstrijden in Nederland al eens, maar liep nooit eerder in Rotterdam.

Kebede veroverde brons bij de Olympische Spelen van Peking (2008) en de WK van Berlijn (2009) en hij won twee keer de marathon van Londen. Zijn beste tijd van 2.04.38 dateert echter ook van vier jaar geleden.

"Vandaar ook dat we niet inzetten op een parcoursrecord'', zegt Corstjens. "Ze zijn goed voorbereid, maar we moeten afwachten of ze daadwerkelijk nog die 2.04 in de benen hebben. Wij hopen dat zij door een iets tragere doorkomst halverwege in staat zijn de tweede helft te versnellen. Dan kan er een goede tijd uitrollen, want Rotterdam heeft een snel parcours.''

"Bovendien willen ze allebei namens Ethiopië naar de Olympische Spelen van Rio, maar weten ze ook dat een tijd van 2.04 nodig is om dat te halen.''

Raymaekers

Koen Raymaekers is door het wegvallen van de geblesseerde Michel Butter de Nederlandse troef in de Maasstad. De 36-jarige veteraan doet in Rotterdam een uiterste poging om de limiet voor de olympische marathon in Rio te lopen.

"Ik neem een gok, maar het is waarschijnlijk mijn laatste kans een keer aan de Olympische Spelen mee te doen. Dan kies ik ervoor wat risico te nemen", aldus Raymaekers, die weet dat de limiettijd van 2.11.00 scherp is.

Hij liep zijn beste marathon vier jaar geleden in Rotterdam. De 2.10.35 was toen boven de limiet voor de Olympische Spelen van Londen. "Ik heb nadien nog een keer in de 2.12 gelopen, dus 2.11 is hard voor mij. Het wordt mijn 21e marathon. Ik liep in 2006 mijn eerste en inmiddels begin ik te merken dat het allemaal niet meer vanzelf gaat. De motor is nog goed, maar de carrosserie begint wat roestplekjes te vertonen.''

Raymaekers denkt dat hij nog in staat is onder die 2.11 te duiken. "Ik krijg vaak genoeg in de trainingen het signaal dat het erin zit. Ik heb alleen niet de beste voorbereiding gehad door wat vage klachten in mijn rechterkuit. Ik heb elke dag getraind hoor, maar het specifieke marathontempo durfde ik niet aan.''

Droog

De marathon van Rotterdam begint zondag om 10.00 uur. Vorig jaar ging de zege naar de Ethiopiër Abera Kuma in een tijd van 2.06.47.

Het weer lijkt de atleten zondag gunstig gestemd. Volgens de voorspellingen is het droog, ligt de temperatuur in de ochtend rond de 10 graden en staat er een matige zuidoostenwind. Liefst 17.000 hardlopers wagen zich aan de klassieker over 42,195 kilometer.