Haile Gebrselassie is onder de indruk van de prestaties van zijn voormalig landgenote Sifan Hassan. De Ethiopische atletieklegende denkt dat de 23-jarige Nederlandse een goede kans heeft om komende zomer goud te winnen in Rio de Janeiro.

"Het zal niet makkelijk worden, maar als je kijkt naar haar vorm en haar resultaten, dan is het zeker mogelijk dat ze komende zomer olympisch kampioen wordt", zegt de 42-jarige Gebrselassie in gesprek met NU.nl.

De eind vorig jaar gestopte Afrikaan, die zelf in 1996 en 2000 olympisch goud veroverde op de 10 kilometer, probeert de carrière van Hassan zo goed mogelijk te volgen. De pupil van Honoré Hoedt werd geboren in Ethiopië, maar komt sinds 2013 uit voor Nederland.

Sindsdien is Hassan zeer succesvol met Europese titels (indoor en outdoor) en vorige maand goud bij de WK indoor op de 1500 meter.

"Ze doet het geweldig", aldus Gebrselassie, die deze week in Nederland was ter ere van zijn manager Jos Hermens, die dertig jaar in het vak zit. "Sifan is slim en bij de WK indoor vloog ze echt. Ik had verwacht dat een van de Ethiopische vrouwen zou gaan winnen, maar Sifan presteerde echt heel goed, ze is een heel sterke dame."

Video: Haile Gebrselassie looft Sifan Hassan

Van Langen

Hassan is samen met Dafne Schippers de belangrijkste troef om Nederland komende zomer aan de eerste olympische titel in de atletiek te helpen sinds het goud van Ellen van Langen op de 800 meter in 1992 in Barcelona.

Van Langen hoopt zelf vurig dat ze in Rio een opvolger krijgt. "Het is absoluut tijd voor nieuw Nederlands succes. Sinds 1992 zijn de kansen niet zo groot geweest. Natuurlijk weet ik niet zeker of het ook gaat lukken, maar ik hoop en denk echt dat er een nieuwe gouden medaille bij zal komen."

Hermens, wiens managementbureau de zaken van Hassan behartigt, heeft van dichtbij meegemaakt hoe Hassan zich in een paar jaar heeft ontwikkeld tot een topatlete.

"Elke keer als ik haar ontmoet, verrast ze me weer, ook met hoe ze in het leven staat", zegt Hermens. "Dat is prachtig om te zien. Sifan is niet af te remmen, maar dat is wel onze taak als management. Sifan wil zo graag, maar ze moet soms ook wedstrijden laten vallen om echt scherp in Rio aan te komen."

"Het goud bij de WK indoor toont aan dat ze weer een stap heeft gezet", vervolgt Hermens. "Waartoe dat moet leiden in Rio weet ik niet. We moeten haar ook niet een te grote favoriete maken, maar ze kan sowieso een medaille halen en hopelijk gaat ze voor goud."