Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF vindt dat Dafne Schippers nu al veel betekent voor zijn sport, niet alleen in Nederland of Europa, maar mondiaal.

"Schippers is echt een wereldwijd bekend persoon in onze sport", zegt Coe in gesprek met NU.nl.

"Ik heb haar eerst als jongere atlete zien groeien in de meerkamp en nu focust ze zich op het sprinten. Daarmee heeft ze echt een fantastisch traject bewandeld."

De 23-jarige Schippers, de wereldkampioene op de 200 meter outdoor, bewees vorige maand met zilver op de 60 meter bij de WK indoor andermaal dat ze meedoet in de absolute top van het sprinten, een onderdeel dat al jaren wordt gedomineerd door atletes uit Amerika en Caribische landen als Jamaica.

"Het is natuurlijk heel belangrijk voor Europa dat Schippers nu zo succesvol is op de sprint, maar het is ook belangrijk voor de mondiale atletiek dat we de diversiteit van onze sport tonen", aldus Coe.

Video: Sebastian Coe over Dafne Schippers

Supersterren

De 59-jarige Brit, die dinsdag even in Nederland was voor een seminar ter ere van het dertigjarige jubileum van atletenmanager Jos Hermens, heeft sinds hij vorig jaar augustus aantrad als IAAF-voorzitter meermaals gezegd dat de atletiek nieuwe supersterren nodig heeft, zeker nu Usain Bolt heeft aangekondigd na volgend jaar te stoppen.

Het is een van de vele lastige vraagstukken die Coe in zijn eerste maanden als grote baas van de atletiek is tegengekomen.

Het omvangrijke Russische dopingschandaal dat vorig jaar november naar buiten kwam via een onderzoek van wereldantidopingbureau WADA was en is het grootste probleemgeval, maar de tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter blijft benadrukken dat atletiek een "sterke sport" is.

"We hebben alleen wel een paar zeer grote uitdagingen het hoofd moeten bieden en een paar zeer donkere dagen gehad", stelt Coe. "Dat moeten we absoluut niet ontkennen, maar ik denk dat er een enorme behoefte aan verandering bestaat bij iedereen in de sport."

"En we zullen de veranderingen die nodig zijn gaan doorvoeren. Dit is een geweldig moment voor de sport om te vernieuwen, om creatief te zijn, om een vooruitziende blik te tonen en om waarden en normen vast te stellen, vooral voor jonge atleten."

Yvonne Hak

Coe wil daarmee in zijn termijn van vier jaar vooral een goed fundament storten voor de toekomst van zijn sport, maar het verleden zal de komende maanden ook nog vaak een hoofdrol spelen.

Zo werd twee weken geleden bekend dat het internationaal sporttribunaal CAS de IAAF in het gelijk heeft gesteld in de beroepszaken tegen zes op doping betrapte Russische atleten.

Hierdoor moeten zeer waarschijnlijk onder meer een olympische titel en twee WK-titels worden ingeleverd, wat ook betekent dat andere atleten alsnog hun rechtmatige medaille moeten krijgen. De Nederlandse Yvonne Hak, die in 2010 op de 800 meter zilver won bij de EK achter de van dopinggebruik verdachte Russische Maria Savinova, is een van de atleten die nog wacht op duidelijkheid.

"Ik ben vastberaden om ervoor te zorgen dat als die medailles worden herverdeeld, dat dat op een daarvoor geschikt moment plaatsvindt", aldus Coe.

"Het kan nooit het moment vervangen dat hen ontnomen is, maar het moet een ceremonie zijn die er rekening mee houdt dat het een zeer belangrijk moment in hun leven markeert."