De Nederlandse waterpoloërs hebben dinsdag op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Italiaanse Triëst ook de derde wedstrijd gewonnen. Het team van bondscoach Robin van Galen was met 9-8 (2-1, 2-2, 3-3, 2-2) te sterk voor Duitsland.

Door de zege is Nederland zeker van de tweede plaats in de poule, waardoor het het sterke Hongarije ontloopt in de kwartfinales. De komende dagen speelt Nederland nog groepswedstrijden tegen Italië en Zuid-Afrika.

De beste vier landen uit de poule gaan door naar de belangrijke kwartfinales. Voor de vier halvefinalisten ligt er in Italië een ticket klaar voor de Spelen.

De laatste keer dat de Nederlandse waterpolomannen actief waren op de Spelen was in 2000 in Sydney. De waterpolovrouwen grepen vorige maand op het OKT in Gouda naast een olympisch ticket.

Verdediging

Nederland liet dinsdag weer eens zien over een ijzersterke verdediging te beschikken. Duitsland opende weliswaar de score, maar dat was gelijk de enige treffer van het eerste kwart. Nederland scoorde daarentegen twee keer en ging aan de leiding.

In het tweede kwart werd de voorsprong van een punt vastgehouden, maar in de derde periode zette Duitsland een tussensprint in en boog het de score om naar 4-6.

De mannen van bondscoach Robin van Galen herpakten zich echter en scoorden drie keer op rij om toch met een 7-6 stand het laatste kwart in te gaan. In die laatste periode kwam Oranje zelfs op 9-7 voor, voordat de Duitsers de eindstand op 9-8 bepaalden.

'Flow'

Keerpunt in de wedstrijd was de derde periode toen Oranje drie doelpunten op rij incasseerde en 4-6 achterkwam om dat met drie treffers weer in een voorsprong om te buigen. "We hebben een enorme veerkracht getoond in die derde periode. Daarna hadden wij weer grip op de wedstrijd", was Yoran Frauenfelder opgetogen.

Ook bondscoach Van Galen vond het derde kwart doorslaggevend. "Vroeger hadden we zo’n wedstrijd gegarandeerd verloren. Nu herstellen we ons. Dat is een groot compliment naar de ploeg. En je ziet dat dan ook discutabele momenten in ons voordeel uitvallen. Dat hoort bij de ‘flow’ waar je in zit als team."

De doelpunten van Oranje waren goed verdeeld over de ploeg. Jesse Koopman, Robin Lindhout en Yoran Frauenfelder tekenden elk voor twee treffers. Jorn Winkelhorst, Thomas Lucas en Luuk Gielen schoten elk een keer raak.

Doelman Eelco Wagenaar was met een reeks goede reddingen echter wellicht de belangrijkste speler aan de kant van Nederland.