Bondscoach Hennie van Bemmel van de Nederlandse boksbond (NBB) vindt dat ten minste twee boksers zich komend weekend op het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Samsun moeten kunnen plaatsen voor de Spelen in Rio de Janeiro.

"We gaan in Samsun uit van minimaal twee olympische tickets", zei Van Bemmel dinsdag op Papendal.

De NBB stuurt liefst zes boksers naar Turkije. Bij de mannen strijden kopman Peter Müllenberg (-81 kg), Enrico LaCruz (-60 kg), Max van der Pas (-75 kg) en Roy Korving (-91 kg) voor een olympisch ticket. Bij de vrouwen zijn dit kopvrouw Nouchka Fontijn (-75 kg) en Alicia Holzken (-51 kg).

"Gezien hun ranking en hun staat van dienst zijn zeker Peter en Nouchka aan hun stand verplicht om zich voor Rio te kwalificeren. De andere vier zijn nog jong en hebben vooral de Olympische Spelen van 2020 in het vizier."

"Zij kunnen niettemin nu al voor een verrassing zorgen in het kwalificatiecircuit. Het is onze doelstelling om vanaf dit jaar in Rio bij elke Olympische Spelen van de partij te zijn met ten minste één deelnemer in het mannen- en vrouwentoernooi."

Examens

Het is inmiddels 24 jaar geleden dat Nederland voor de laatste keer op het olympisch bokstoernooi actief was. Van Bemmel fungeerde destijds in Barcelona (1992) als assistent-bondscoach van een team met liefst zes olympische boksers, waarin Orhan Delibas (zilver) uitblonk.

"Daarna zijn de boksers uit de afzonderlijke landen van de voormalige Sovjetunie erbij gekomen en sindsdien is olympische kwalificatie in Europa een loodzwaar karwei geworden", legde Van Bemmel uit.

"De tijd van de kleine tentamens is voorbij. Het moment is gekomen om examen te doen. Dat geldt tevens voor de technische staf. Ook wij beseffen dat wij vanaf nu zullen worden afgerekend op de prestaties van onze olympische kandidaten."

Kansen

Bij de mannen is een plek bij de eerste drie op het OKT genoeg voor een olympisch ticket. Bij de vrouwen mogen de finalisten zich opmaken voor Rio.

Müllenberg krijgt de komende maanden liefst drie kansen om zich voor de eerste keer te plaatsen voor de Spelen. In Samsun dient de 28-jarige Tukker bij de eerste drie te eindigen. Lukt dat niet, dan mag de tweevoudig winnaar van EK-zilver het later bij OKT's in Tsjechië (eerste drie) en eventueel Bakoe (eerste vijf) opnieuw proberen.

LaCruz, Van der Pas en Korving krijgen na Samsun alleen in Bakoe, waarschijnlijk ergens in juni, nog een herkansing.

Europees kampioene Fontijn (28) en Holzken (19) moeten voor een olympisch ticket in Samsun de finale halen. Nadien liggen bij de WK in Astana (16-28 mei) voor de eerste vier ook nog startbewijzen voor Rio klaar.