Een Britse arts zou tientallen topsporters, waaronder voetballers uit de Premier League en wielrenners, van doping hebben voorzien.

Tegen undercover-journalisten van The Sunday Times vertelde arts Mark Bonar dat het in totaal om zo'n 150 sporters zou gaan. De krant stuurde ook een atleet op Bonar af, die met een verborgen camera filmde hoe de arts zijn werkwijze uit de doeken deed.

Bonar zegt sporters te hebben voorzien van epo, steroïden en groeihormonen. Onder zijn cliënten zouden spelers zijn van voetbalclubs uit de Premier League, wielrenners uit de Tour de France, tennissers en een cricketspeler. Arsenal, Chelsea en Leicester City, de huidige koploper in Engeland, worden genoemd als betrokken voetbalclubs.

De Britse regering heeft intussen zelf een onderzoek ingesteld naar het handelen van de Britse antidopingautoriteit UKAD. ''We zijn geschokt en zeer bezorgd'', zei John Whittingdale, de Britse minister van Sport.

Het bestuur van de UKAD liet zich in dezelfde bewoordingen uit. De antidopingautoriteit publiceerde een lijstje waaruit blijkt dat het aantal dopingtests in bijvoorbeeld de Premier League de afgelopen jaren sterk is toegenomen.

Bekijk de gesprekken die The Sunday Times voerde met de arts

'Britse arts gaf 150 topsporters doping'
'Britse arts gaf 150 topsporters doping'

Klokkenluider

De UKAD meldde dat ze de arts in 2014 al eens heeft onderzocht na aantijgingen van een klokkenluider uit de sport.

Toen werd geen bewijs gevonden dat Bonar doping had verstrekt. Een diepgaand onderzoek was destijds niet mogelijk omdat de UKAD daartoe "niet de bevoegdheid had", aldus de verklaring.