Raymond van Barneveld beseft dat hij donderdagavond een extreem hoog niveau moet halen om kans te maken op een zege tegen Michael van Gerwen in de Premier League Darts.

"Natuurlijk probeer ik elke week op mijn best te spelen, maar zeker in duels met Michael is dat broodnodig", blikt Van Barneveld in gesprek met Sky Sports vooruit op de negende speelavond van de prestigieuze dartscompetitie.

"Ik kan niet even terugschakelen, want de man is in topvorm. Het is bizar."

Eind vorig jaar zorgde Van Barneveld voor een grote verrassing door Van Gerwen uit te schakelen op het WK in Londen.

"Iedereen sprak toen lovende woorden. Toch was het gewoon een wedstrijd die ik won. Ik was trots, maar uiteindelijk maakte het weinig uit omdat ik de titel niet won. Vorig jaar versloeg hij me dertien keer en won ik vier keer van hem."

Embassy

Van Barneveld vermoedt dat hij onder Nederlandse dartsfans populairder is dan Van Gerwen, de recente successen van de jongste van het tweetal ten spijt.

"Niemand vergeet 1998 en 1999", verwijst de Hagenaar naar zijn overwinningen op de toenmalige Embassy.

"Mensen in Nederland volgen darts wel, maar ze kijken vooral naar het WK en de Premier League. En op het laatste WK klopte ik Michael. Hoe het in Engeland zit met de populariteit weet ik niet. Als we demonstraties doen, zie ik heel veel mensen die om zijn handtekening vragen of met hem op de foto willen."

Gevarenzone

De Premier League is donderdagavond toe aan de zogeheten judgement night, hetgeen inhoudt dat de spelers die aan het einde van de avond negende en tiende staan zullen afvallen.

Michael Smith, Dave Chisnall en Robert Thornton bevinden zich in de gevarenzone; slechts één van hen mag actief blijven in de Premier League.

Van Gerwen voert aan de vooravond van de wedstrijden in Cardiff de ranglijst aan en Van Barneveld staat zevende.