Atletiek

Kenia dreigt deadline te missen door uitstel van invoeren antidopingwet

Kenia dreigt een belangrijke deadline van wereldantidopingagentschap WADA te gaan missen omdat het parlement niet op tijd kan instemmen met een langverwachte antidopingwet.

Het WADA heeft gedreigd met sancties als Kenia niet voor 5 april antidopingmaatregelen neemt. Er ligt een wetsontwerp op tafel, maar deze is woensdag nog niet aangenomen en het parlement van het Afrikaanse heeft vanaf donderdag een reces van tien dagen.

De wet moet ervoor zorgen dat Kenia, dat de laatste jaren vooral in de atletiek te maken kreeg met tientallen dopinggevallen, weer voldoet aan de regels van het WADA.

Zo voorziet het ontwerp erin dat sporters altijd beschikbaar moeten zijn voor dopingtesten en dat sporters, managers en organisatoren stevige boetes zullen krijgen als ze het gebruik en verspreiden van verboden middelen promoten.

Spelen

Kenia miste vorige maand al een deadline van het WADA om aan te tonen dat het genoeg doet om dopinggebruik tegen te gaan. In het uiterste geval kan het land uitgesloten worden van deelname aan de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Voorzitter Kipchoge Keino van het olympische comité van Kenia riep president Uhuru Kenyatta daarom woensdag op om in te grijpen, aangezien dat de enige manier lijkt om de wet toch nog voor de deadline aan te kunnen nemen.

Kenia eindigde vorig jaar op de eerste plaats van de medailletabel bij de WK atletiek in Peking. De ethische commissie van internationale atletiekfederatie IAAF startte eind vorig jaar al een eigen onderzoek naar het toedekken van dopinggevallen in het Afrikaanse land.

Lees meer over:
Tip de redactie