Zwemmen

Wereldzwembond FINA neemt Chinese dopingzaak onder de loep

Wereldzwembond FINA bekijkt of China twee dopinggevallen goed heeft afgehandeld. Wang Lizhuo en An Jiabao zouden slechts een waarschuwing hebben gekregen voor het gebruik van clenbuterol.

De FINA laat woensdag naar aanleiding van veel media-aandacht weten dat de handelswijze van het Chinese antidopingbureau CHINADA wordt bekeken.

"We willen geen voorbarig oordeel vellen, we stellen alles in het werk om de sport te ontdoen van doping en schone atleten te beschermen", aldus de zwembond.

The Times meldde vorige week op basis van informatie van een klokkenluider dat het Chinese dopingbureau zelfs vijf betrapte Chinese zwemmers vrijuit had laten gaan.

De Chinezen ontkennen. Volgens hen zijn in zes gevallen de onderzoeken nog niet afgerond en zijn inderdaad drie zwemmers betrapt, onder wie Lizhuo en Jiabao. Lizhuo is de houder van het wereldrecord op de 100 meter schoolslag bij de junioren. De derde betrapte sporter is Zhao Ying.

WADA

Naast de FINA startte ook antidopingagentschap WADA, dat relevante informatie kreeg toegespeeld, onlangs een onderzoek.

De werkwijze van het CHINADA riep in 2014 ook al eens vragen op. Toen werd pas achteraf bekend dat olympisch- en wereldkampioen Sun Yang drie maanden geschorst was geweest voor het gebruik van het verboden middel trimetazidin.

Lees meer over:
Tip de redactie