De Nederlandse waterpolomannen hebben dinsdagavond met ruime cijfers gewonnen van Roemenië in een oefeninterland ter voorbereiding op het olympische kwalificatietoernooi dat volgende week in Triëst wordt gehouden.

In Veenendaal won Oranje met 20-10 (6-1, 5-5, 6-3, 3-1). Vorige week werd Slowakije al twee keer verslagen.

De ploeg van bondscoach Robin van Galen gokte tegen de Roemenen met succes op de counter. Jesse Koopman was het meest productief voor Oranje met acht goals.

Aanvoerder Roeland Spijker bleef met een lichte rugblessure uit voorzorg aan de kant.

Nederland speelt woensdag nog een keer tegen Roemenië in een zogenoemde uitzwaaiwedstrijd in Utrecht. Vrijdag vertrekt de ploeg naar Italië.

Selectie

Van Galen bracht geen wijzigingen aangebracht in zijn selectie voor het OKT. De bondscoach koos voor dezelfde dertien spelers die ook actief waren op het EK in Belgrado.

Nederland treft op het OKT (3-10 april) in de groepsfase Spanje, Kazachstan, Duitsland, gastheer Italië en Zuid-Afrika. De beste vier gaan door naar de kwartfinales.

Van Galen sprak na de loting van een "hell of a job". Oranje, dat voor het laatst in 2000 meedeed aan de Spelen, heeft niets te verliezen. "Italië en Spanje zijn normaliter een maatje te groot, maar tegen de andere drie landen hebben we kansen."

"Als we erin slagen die achter ons te laten, eindigen we als derde. Dan ontlopen we de vrijwel zekere poulewinnaar Hongarije in de kwartfinales. Die wedstrijd is beslissend voor Rio."

Selectie Nederland: Ruben Hoepelman, Roeland Spijker, Joep van den Bersselaar (UZSC), Eelco Wagenaar, Ruud van der Horst (Polar Bears), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Luuk Gielen (Partizan Belgrado), Jesse Koopman (Sabadell), Lars Reuten (Rubí), Yoran Frauenfelder, Jorn Winkelhorst (Sant Andreu), Thomas Lucas, Robin Lindhout (Mataro).