Waterpolo

Havenga vindt dat waterpolovrouwen van zichzelf verloren hebben

Bondscoach Arno Havenga vindt dat de waterpolosters het zichzelf mogen verwijten dat ze zaterdag bij het Olympisch Kwalificatietoernooi in Gouda naast een ticket voor de Spelen in Rio de Janeiro grepen.

"We hebben van onszelf verloren", zei Havenga na de 10-7 nederlaag tegen Spanje, dat zich daarmee wel plaatste voor Rio.

"Verdedigend hebben we te veel fouten gemaakt en in de aanval misten we power. En dan verlies je gewoon van dit Spanje. Zij waren simpelweg sneller en scherper en daardoor ook beter."

De Spaanse speelsters straften het mindere spel van Oranje al vroeg af. Na een paar minuten stond Spanje met 4-0 voor in een sfeervol Groenhovenbad. "Eigenlijk zijn we die snelle achterstand niet meer te boven gekomen", concludeerde Havenga.

"Maar ik kan die slechte start niet verklaren. Concentratie, te enthousiast, ik weet echt niet waar het aan ligt. Ik heb hier weinig woorden voor. Dat had ik na afloop ook niet in de kleedkamer. Iedereen is hier doodziek van."

Druk

Havenga kon ook niet zeggen of Oranje weer ten onder was gegaan aan de druk, nadat in 2015 al de WK-finale werd verloren en Nederland begin dit jaar ten onder ging in de eindstrijd van het EK.

"Ik kan nu wel gaan zeggen dat we moeite hebben met wedstrijden waarin de druk groot is, maar feit is ook dat we dit hele OKT al niet top speelden. Normaal gesproken hebben we speelsters die een wedstrijd kunnen beslissen, maar dit toernooi waren die er niet."

"Dat mag ik ook mezelf verwijten. Blijkbaar heb ik de ploeg niet goed genoeg voorbereid op dit toernooi."

Tip de redactie