De waterpolovrouwen zijn er komende zomer niet bij op de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga verloor zaterdag in een directe confrontatie om een ticket voor Rio de Janeiro met 10-7 van Spanje.

Door de nederlaag in de kwartfinale kan Nederland nog maximaal vijfde worden bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in eigen land. De beste vier plaatsen zich voor Rio.

Vier jaar geleden was de olympisch kampioen van 2008 er ook al niet bij in Londen. Op het laatste WK en EK maakte Nederland wel indruk door beide keren als tweede te eindigen.

De Nederlandse mannen kunnen zich nog wel plaatsen voor de Spelen. Begin april komen zij in actie bij het OKT in het Italiaanse Triëst.

Slecht begin

In een sfeervol en uitverkocht Groenhovenbad in Gouda begon de ploeg van Havenga dramatisch. Spanje nam een 4-0 voorsprong terwijl Nederland twee keer de lat en een keer de paal raakte. Pas aan het eind van het eerste kwart was het via Sabrina van der Sloot raak voor Oranje.

Ondanks treffers van Vivian Sevenich en aanvoerster Yasemin Smit wist Nederland in het tweede kwart niet dichterbij te komen tegen het goed verdedigende Spanje (6-3).

Al vroeg in het derde kwart was het zelfs 8-3 voor het Spaanse team, maar Nederland kwam via Maud Megens en Nomi Stomphorst terug tot 8-5. Doordat Van der Sloot een strafworp gekeerd zag worden, bleef Rio echter ver weg.

Een doelpunt van Van der Sloot bracht de spanning aan het begin van het laatste kwart nog wel terug. Nederland bleef jagen en vier minuten voor tijd maakte Smit er zelfs 8-7 van. Spanje antwoordde echter snel met een fraai afstandsschot (9-7).

Het werd zelfs nog 10-7 en daarmee was het duel beslist en wist Nederland definitief dat het Rio mist.