Eritrese wielrenner raakt verdwaald tijdens Belgische wielerkoers

Wielrenner Mekseb Debesay reed vrijdag voor het eerst in zijn leven in Vlaanderen tijdens de Belgische wielerkoers E3 Harelbeke en zal dat niet snel vergeten. 

De Eritreeër raakte namelijk verdwaald en had de hulp van een toeschouwer nodig om weer bij het hotel van zijn ploeg Dimension Data te komen.

De 24-jarige Debesay besloot zich tijdens de E3 Harelbeke 20 kilometer voor het einde terug te laten zakken, vlak nadat de latere winnaar Michal Kwiatkowski en Peter Sagan een aanval plaatsten. 

Debesay wist daarna zijn weg naar de finish niet meer te vinden. Ploegleider Pierre Heynderickx van Dimension Data spreekt van een 'waanzinnig verhaal'.

"Hij raakte achterop in een groepje dat op twintig kilometer van de finish besloot om binnenwegen naar Harelbeke te nemen", zegt Heynderickx tegen Het Nieuwsblad.

"Debesay was bang de weg kwijt te raken en besloot de pijltjes van de koers te volgen om zo naar de finish te raken. Helaas, hij dwaalde van het juiste pad af. Op een bepaald ogenblik had hij al 206 kilometer op zijn teller, terwijl de wedstrijd maar 200 kilometer was. Maar Harelbeke vond hij niet.”

Toerist

“Uiteindelijk vroeg hij ten einde raad hulp aan een toerist. Please, waar ligt Harelbeke?, stamelde hij. Die man stelde voor dat ze samen naar zijn huis in Lierde zouden fietsen. Hij liet hem een douche nemen, gaf hem schone kleren en bood onze hongerige renner eten aan."

"Ondertussen waren wij als ploeg erg ongerust. Ik had al bij de politie geïnformeerd, bij de wedstrijdjury van de UCI en de organisatie, maar niemand wist waar hij was. Tot ineens het verlossende telefoontje kwam van het Mercure Hotel in Roeselare”, aldus een opgeluchte Heynderickx.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie