Het internationaal sporttribunaal CAS heeft bepaald dat zes op doping betrapte Russische atleten te licht zijn bestraft. Hierdoor moeten een olympische titel en twee WK-titels worden ingeleverd.

Het CAS meldt donderdag dat het de internationale atletiekfederatie IAAF in het gelijk stelt in de beroepszaken tegen Sergey Kirdyapkin, Sergey Bakulin, Olga Kaniskina, Valeriy Borchin, Vladimir Kanaikin en Yuliya Zaripova.

Deze zes atleten waren op basis van verdachte schommelingen in hun bloedpaspoort bestraft door het Russische antidopingbureau RUSADO voor dopinggebruik, maar de IAAF vond de sancties niet zwaar genoeg.

Volgens het CAS waren de straffen ten onrechte zo opgelegd dat het zestal een deel van zijn behaalde titels niet kwijtraakte.

De IAAF laat in een reactie weten dat het direct de procedure start om alle resultaten en titels nu wel te schrappen.

Londen

Kirdyapkin (36) veroverde in 2012 bij de Olympische Spelen van Londen goud bij het 50 kilometer snelwandelen.

Door het oordeel van het CAS zullen al zijn resultaten tussen 20 augustus 2009 en 15 oktober 2012 vervallen, waardoor zijn gouden medaille normaal gesproken over zal gaan naar de nummer twee, Jared Tallent uit Australië.

Bakulin (29) kroonde zich in 2011 tot wereldkampioen bij het 50 kilometer snelwandelen, snelwandelaarster Kaniskina (31) won goud bij het EK van 2010 en zilver bij de Spelen van 2012 op de 20 kilometer en Borchin (29) pakte zowel in 2009 als in 2011 de wereldtitel op de 20 kilometer.

Zaripova (29) werd in 2011 wereldkampioen en in 2012 olympisch kampioen op de 3000 meter steeplechase. Het Russische antidopingbureau ontnam haar wel meteen haar olympisch goud maar de wereldtitel mocht ze houden. Die raakt ze nu alsnog kwijt.

Het internationaal sporttribunaal benadrukt dat het zelf geen commentaar kan geven op mogelijke verschuivingen in uitslagen, omdat dat een zaak is voor de IAAF en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Schorsing

De atleten waren in januari van dit jaar door RUSADA voor ruim drie jaar geschorst wegens onregelmatigheden in hun biologische paspoort, met terugwerkende kracht vanaf oktober 2012.

De internationale atletiekfederatie IAAF was het niet eens met de duur van de schorsingen en vond dat meer resultaten moesten worden geschrapt.

De Russische atletiekbond is momenteel geschorst door de IAAF vanwege het 'systematisch dopinggebruik' in het Oost-Europese land.

Het is daardoor maar zeer de vraag of Russische atleten komende zomer mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.