Het Nederlandse futsalteam is dinsdag met een nederlaag begonnen aan het tweeluik tegen Azerbeidzjan in de play-offs voor een WK-ticket.

Het team van bondscoach Marcel Loosveld ging in het Topsportcentrum in Almere met 5-1 onderuit.

De enige Nederlandse treffer kwam op naam van Jamal El Ghannouti.

Op dinsdag 12 april staat de return in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe op het programma. De winnaar over twee duels plaatst zich voor de mondiale eindstrijd in Colombia.

In de kwalificatiereeks eindigde Oranje als tweede achter groepswinnaar Spanje, waardoor het in de play-offs alsnog een ticket zou kunnen afdwingen voor het WK.

Automatismen

Nederland was in 2000 voor het laatst actief op een WK. Loosveld denkt dat de volgende deelname erg ver weg is voor Oranje. "Al zijn de wonderen de wereld nog niet uit."

De bondscoach vond dat Oranje voetballend gezien niet onderdeed voor de gasten. "Het grote verschil is dat zij twaalf spelers hebben die bij dezelfde club spelen en dus veel automatismen hebben."

Nadat Azerbeidzjan na rust in rap tempo drie keer scoorde, wist Loosveld dat het er niet meer in zat. "Dan ben je klaar. We hebben in het slot nog even overwogen om de keeper voor een veldspeler te wisselen, maar ik voelde dat we niet het vertrouwen hadden. Dan loop je juist het risico dat je zwaarder wordt afgestraft."